Kulturtipset #66/2020

Bråkiga 70-talister i svensk dramatik

Skådespelaren och regissören Gun Jönsson satte eld på svensk teater under 1970-talet. Foto: Ita Zbroniec-Zajt

Josephine Askegård tipsar om guldkornen på SVT play och Öppet arkiv.

[TV] Kaos är granne med Gun
Av: Julia Dinome
På SVT Play till 23 augusti 2121

Mellan 1971 och 2006 sändes en sju säsonger lång dramaserie om några familjer på landsbygden som kämpade med ekonomi och relationer medan barnen växte upp och ville till stan. Serien, Hem till byn, var skriven av Bengt Bratt och tog upp frågor om alkoholism, psykisk ohälsa och ensamhet mitt i den vardagliga lunken som engagerade ett helt folk, och kan sägas representera en svensk ”diskbänksrealism”. Bengt Bratt arbetade på fabrik och inom mentalvården innan han blev författare, med ambition att ta upp samhällsfrågor i sin dramatik. Alla säsongerna av Hem till byn finns att se på Öppet arkiv på SVT Play, och de är sevärda än i dag. Vänstervågen genomsyrade hela kulturlivet och det skapades teater och film som diskuterade fabriks- och lantarbetares vardag, Det var nytt när det bröt fram och i dag har arbetarklassen åter blivit nästan osynlig i svensk dramatik. Som om den inte finns.
En av de flitigaste skådespelarna i serien och också en av regissörerna var Gun Jönsson, en legendar inom svensk teater.

I dokumentären Kaos är granne med Gun, på SVT Play, berättar Julia Dinome om Gun Jönssons liv och arbete. Hon föddes in i en cirkusfamilj, började som dansare och skådespelerska, och blev på 1970-talet känd som en regissör som inte kompromissade. Jönsson skapade flera föreställningar som tlllhör svensk dramaklassiker. Hon jobbade gärna med kvinnor och flera av dem berättar i filmen om hur hennes arbete med pjäser som Bernardas hus på Dramaten 1974 fick dem att växa som skådespelare och som människor.  

Titeln på Dinomes film är klatschig men inte heltäckande. Gun Jönssons liv har kantats av kontroverser men också av mycket kärlek och älskad konst. Men det är klart – en kvinna med konstnärlig integritet som arbetat på Sveriges institutionsteatrar kan ställa till med en hel del irritation hos manliga chefer som är van att få en förväntad repertoar, och Jönsson fick sparken efter att som teaterchef bland annat tagit bort sponsorernas fina sittplatser. Dokumentären är tyvärr bara ett litet utsnitt ur Jönssons långa liv (hon är i dag 90 år gammal och verkar fortfarande leva i full fart), men ändå minner den om de riviga kvinnor och män som tordes ifrågasätta normer och traditioner inom institutionerna, och öppna upp för att gestalta mänsklighetens lust och ångest i all dess magra eller köttiga nakenhet.

Alf Kjellin och Mai Zetterling i hedersdramat Driver dagg faller regn. Foto: SVT
Alf Kjellin och Mai Zetterling i hedersdramat Driver dagg faller regn. Foto: SVT

En lite annan slags landsbygdsskildring än Hem till byn är klassikern Driver dagg faller regn, som nu visas i en nyrestaurerad kopia, på SVT Play. Ett hedersdrama från 1946 med Mai Zetterling och Alf Kjellin i en upprepningssuccé som kärlekspar med problem efter filmen Hets, på Ingmar Bergmans manus, två år tidigare. Även Zetterling tillhörde de skådespelerskor som utvecklades till ”bråkiga” regissörer, alltså sådana som skapade förnyelse. Här spelar hon Marit på Eliasgården som faller för den sexige men utstötte spelmannen Jon och stort kaos utbryter eftersom hon är bortlovad till den rike Mats. Ett dramatiskt bygdespel där hedersproblematik, socialt utanförskap och även (icke) samtycke finns med som thrilleraktiga inslag. Särskilt stark är scenen där hela bygdens karlar jagar Jon för att snöpa honom som ett djur. Filmen är inspelad bland annat i Järvsö i Hälsingland och Norrbotten, och var en av Svensk Filmindustris stora publik- och också kritikerfavoriter på sin tid. Bonus är svensk films stora klassiska skådespelerska, Hilda Borgström i rollen som den spydiga farmodern, hon debuterade på teaterscenen på 1880-talet och medverkade i över 80 filmer. Driver dagg faller regn går att se fram till den 9 september i år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga