Inrikes #48/2020

Timanställdas villkor uppmärksammas i kampanj


Kampanjen ”Alla timmisar” har dragits igång av Malmö LS av SAC Syndikalisterna. Fotot till artikeln är en genrebild. Foto: Jurek Holzer/TT

För många som arbetar på timme innebär det att konstant vara tillgänglig om telefonen skulle ringa och att man inte vågar säga emot arbetsgivaren i rädsla att förlora jobbet. Nu har kampanjen #allatimmisar dragits igång för att uppmärksamma timanställdas situation.

Många timavlönade ska vara tillgängliga under fasta tider, för att efter arbetsköparens behov eventuellt få ett arbetspass. Trots det får den timavlönade inte betalt för tiden hen är tillgänglig på.

Osäkerheten i att inte veta när man ska arbeta nästa pass gör det svårt att planera vardagen och svårt att få ekonomin att gå ihop. Det innebär att många har flera olika jobb. Den ekonomiska osäkerheten kan också försvåra möjligheten att få en egen bostad.

Syftet är att uppmärksamma den utsatta situation som timanställda har och de problem som anställningsformen medför.

Christopher Ståhl, aktiv i Malmö LS

Kampanjen ”Alla timmisar” har dragits igång av Malmö LS av SAC Syndikalisterna, och uppmanar timavlönade att dela med sig av sina berättelser på sociala medier under hashtaggen #allatimmisar. Den 16 juni ska bli dagen då timavlönade arbetare uppmärksammas.

”Jag jobbade på ett hippt café där vi hade obetalda möten en gång i veckan för att ”prata om verksamheten” och storstäda lokalen. Efter jag en gång påpekade att vi borde få betalt för den tiden ringde chefen och sa de inte ska boka mig mer för att jag, ”passar inte in i teamet”. Så lyder en anonym berättelse som delats. 

– Syftet är att uppmärksamma den utsatta situation som timanställda har och de problem som anställningsformen medför. Det stora underliggande problemet är att det inte finns något anställningsskydd, säger Christopher Ståhl som är aktiv i Malmö LS och själv arbetar på timme på olika arbetsplatser.

– Arbetsköparsidan pratar ofta om behovet av en flexibel arbetskraft. Vi menar att det är de timanställda som får betala det största priset för den ”flexibiliteten” och vill visa det genom kampanjen, säger han.

Foto: Casper WijlhuizenChristopher Ståhl, Malmö LS
Foto: Casper Wijlhuizen
Christopher Ståhl, Malmö LS

Christopher Ståhl berättar att anledningen till att de vill uppmärksamma timavlönade den 16 juni hör ihop med tornväktarkonflikten som förhandlades i Arbetsdomstolen den 16 juni i år. 

– Rättegången handlar om en tornväktares anställningsform. Även om just det är ett ovanligt yrke, så kan domen komma att påverka alla timmisar i landet, säger han.

När man pratar om timanställda så betyder det att personen får betalt per timme. Ofta har timavlönade en allmän visstidsanställning eller en intermittent anställning. När det kommer till anställningsform i Sverige så är huvudregeln tillsvidareanställning. Trots det har det blivit allt vanligare med timavlönat arbete och osäkra jobb.

Statistiska centralbyrån har statistik som påvisar att andelen visstidsanställda ökade efter 90- talskrisen. Från att ha legat på cirka 11 procent till att ligga på 16,7 procent 2014. Anställningsformen är vanligast bland yngre personer, kvinnor och utrikes födda.

En undersökning som samma myndighet gjort för åren 2016-2017 konstaterar att det är fyra gånger vanligare att personer med tidsbegränsade anställningar oroar sig för att bli arbetslösa, jämfört med fast anställda.

– Det som kännetecknar vardagen för en som jobbar på timme är otryggheten. Att inte veta hur många pass man får och om man kommer ha råd att betala hyran. Det finns en konstant risk att sluta bli bokad på pass vilket skapar en rädsla på jobbet. Det i sin tur kan skapa en tystnadskultur på arbetsplatsen, säger Christopher Ståhl.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga