Utrikes #46/2020

Tusentals offer för modernt slaveri i Australien

I Australien infördes en ny lag mot slavliknande arbeten för två år sedan. Den innebär att större företag måste rapportera om riskerna för fenomenet inom den egna verksamheten och bland sina underleverantörer – samt agera för att förebygga dessa. Foto: Mark Baker/TT

Undersökningar visar att många tusentals människor arbetar under slavliknande förhållanden i Australien och Nya Zeeland. Det är en verksamhet som göds av den utbredda fattigdomen i närliggande länder.

Moe Turaga från Fiji var 17 år gammal då han fick ansvar för försörjningen av sin mamma och sina yngre syskon. Samtidigt erbjöd en släkting honom både arbete och utbildning i Australien. Han tog chansen och lämnade hemlandet. Men i stället för det som utlovats av släktingen hamnade Moe Turaga på en avlägsen bondgård i delstaten Victoria där han tvingades arbeta under hemska förhållanden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga