Arbetaren Radio #28/2020

Poddspecial: Amazon: motstånd i pandemins tid

I det första avsnittet berättar Christian Smalls om situationen i New York, som blivit epicentrum för coronapandemin i USA, och om hur han blev avskedad efter att ha organiserat en strejk i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits. Foto: Montage/Arbetaren

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om protesterna och strejkerna på Amazons lager runt om i världen i spåren av coronakrisen. En podd av Arbetarens Julia Lindblom. The e-commerce giant Amazon sees opportunities to grow massively during the corona crisis. But at whose expense? In this podcast, Amazon workers from a variety of countries tell about the strikes and protests at Amazon's warehouses around the world in the wake of the coronacrisis. A podcast by Julia Lindblom for the Swedish newspaper Arbetaren.

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad?

I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om strejkerna på Amazons lager runt om i världen och om pressen på golvet.

AVSNITT ETT: New York, USA

New York har blivit epicentrum för coronapandemin i USA. I första avsnittet träffar vi Christian Smalls, 31 år, som blev avskedad av Amazon efter att ha organiserat en strejk i protest mot att företaget inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder mot coronavirusets framfart.

Podcasten finns att lyssna på i två versioner – på svenska och en längre version på engelska där du kan lyssna på intervjun med Christian Smalls i sin helhet.

Podcasten hittar du på kanalen Arbetaren Radio på Spotify och Soundcloud, samt Arbetaren.se. Du kan även prenumerera på podden i valfritt program genom att använda följande RSS-länk: https://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:788751406/sounds.rss

English version below.

SVENSK VERSION HÄR:

https://soundcloud.com/arbetaren/amazon-motstand-i-pandemins-tid-del-ett-new-york-usa

English version: Amazon: resistance in times of pandemic

The e-commerce giant Amazon sees opportunities to grow massively during the corona crisis. But at whose expense? In this podcast, Amazon workers from a variety of countries tell about the strikes and protests at Amazon’s warehouses in the wake of the corona crisis.

EPISODE ONE: New York, United States

New York has become the epicenter of the corona pandemic in the United States. In the first session, we meet Christian Smalls, 31, who was dismissed after organizing a strike at the warehouse on Staten Island. Workers who participated in the strike called on Amazon to provide paid sick leave to all warehouse workers and to temporarily shut down fulfillment centers that have Covid-19 cases for deep cleaning.

A podcast by Julia Lindblom for the Swedish newspaper Arbetaren.

ENGLISH VERSION HERE:

https://soundcloud.com/arbetaren/amazon-resistance-in-times-of-pandemic-episode-one-new-york-united-states

AVSNITT TVÅ: Frankrike/Tyskland

Frankrike är ett av de länder som drabbats hårt av coronavirusets framfart. Den 23 mars deklarerades hälsokrisen som ett faktum. Det var en “ètat d’urgence sanitaire”, en akut hälsokris. Men på Amazons lager fortsatte arbetet som vanligt. Ända tills den 14 april då en historisk dom föll mot nätjätten i en fransk domstol. Det var det franska facket Sud Solidaires som stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa.

Men just på grund av detta, på grund av att Amazon tillfälligt stängde ned sina logistikcenter i Frankrike, ökade ordrarna i andra länder. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. Inte minst blev detta tydligt i Tyskland där leveranserna till Frankrike blev fler.

I detta avsnitt intervjuas Jean-Francois Berot från det franska fackförbundet Sud Solidaires, Christian Krähling från det tyska fackförbundet Verdi och Gretl som arbetar på Amazons lager i Winsen.

Musik: 86 Crew, “Promesses”

Frankrike är ett av de länder som drabbats hårt av coronavirusets framfart. Den 23 mars deklarerades hälsokrisen som ett faktum. Det var en “ètat d’urgence sanitaire”, en akut hälsokris. Men på Amazons lager fortsatte arbetet som vanligt. Ända tills den 14 april då en historisk dom föll mot nätjätten i en fransk domstol. Det var det franska facket Sud Solidaires som stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa.

Men just på grund av detta, på grund av att Amazon tillfälligt stängde ned sina logistikcenter i Frankrike, ökade ordrarna i andra länder. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. Inte minst blev detta tydligt i Tyskland där leveranserna till Frankrike blev fler.

I detta avsnitt intervjuas Jean-Francois Berot från det franska fackförbundet Sud Solidaires, Christian Krähling från det tyska fackförbundet Verdi och Gretl som arbetar på Amazons lager i Winsen.

Musik: 86 Crew, “Promesses”

LYSSNA PÅ DEL TVÅ HÄR:

https://soundcloud.com/arbetaren/amazon-motstand-i-pandemins-tid-del-2-frankriketyskland
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga