Artikel 1 av 3

Poddspecial: Amazon: motstånd i pandemins tid

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om protesterna och strejkerna på Amazons lager runt om i världen i spåren av coronakrisen. En podd av Arbetarens Julia Lindblom.

The e-commerce giant Amazon sees opportunities to grow massively during the corona crisis. But at whose expense? In this podcast, Amazon workers from a variety of countries tell about the strikes and protests at Amazon’s warehouses around the world in the wake of the coronacrisis.

A podcast by Julia Lindblom for the Swedish newspaper Arbetaren.

Arbetaren Radio
I det första avsnittet berättar Christian Smalls om situationen i New York, som blivit epicentrum för coronapandemin i USA, och om hur han blev avskedad efter att ha organiserat en strejk i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits.
Foto: Montage/Arbetaren

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad?

I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om strejkerna på Amazons lager runt om i världen och om pressen på golvet.

AVSNITT ETT: New York, USA

New York har blivit epicentrum för coronapandemin i USA. I första avsnittet träffar vi Christian Smalls, 31 år, som blev avskedad av Amazon efter att ha organiserat en strejk i protest mot att företaget inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder mot coronavirusets framfart.

Podcasten finns att lyssna på i två versioner – på svenska och en längre version på engelska där du kan lyssna på intervjun med Christian Smalls i sin helhet.

Podcasten hittar du på kanalen Arbetaren Radio på Spotify och Soundcloud, samt Arbetaren.se. Du kan även prenumerera på podden i valfritt program genom att använda följande RSS-länk: https://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:788751406/sounds.rss

English version below.

SVENSK VERSION HÄR:

English version: Amazon: resistance in times of pandemic

The e-commerce giant Amazon sees opportunities to grow massively during the corona crisis. But at whose expense? In this podcast, Amazon workers from a variety of countries tell about the strikes and protests at Amazon’s warehouses in the wake of the corona crisis.

EPISODE ONE: New York, United States

New York has become the epicenter of the corona pandemic in the United States. In the first session, we meet Christian Smalls, 31, who was dismissed after organizing a strike at the warehouse on Staten Island. Workers who participated in the strike called on Amazon to provide paid sick leave to all warehouse workers and to temporarily shut down fulfillment centers that have Covid-19 cases for deep cleaning.

A podcast by Julia Lindblom for the Swedish newspaper Arbetaren.

ENGLISH VERSION HERE:

AVSNITT TVÅ: Frankrike/Tyskland

Frankrike är ett av de länder som drabbats hårt av coronavirusets framfart. Den 23 mars deklarerades hälsokrisen som ett faktum. Det var en “ètat d’urgence sanitaire”, en akut hälsokris. Men på Amazons lager fortsatte arbetet som vanligt. Ända tills den 14 april då en historisk dom föll mot nätjätten i en fransk domstol. Det var det franska facket Sud Solidaires som stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa.

Men just på grund av detta, på grund av att Amazon tillfälligt stängde ned sina logistikcenter i Frankrike, ökade ordrarna i andra länder. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. Inte minst blev detta tydligt i Tyskland där leveranserna till Frankrike blev fler.

I detta avsnitt intervjuas Jean-Francois Berot från det franska fackförbundet Sud Solidaires, Christian Krähling från det tyska fackförbundet Verdi och Gretl som arbetar på Amazons lager i Winsen.

Musik: 86 Crew, ”Promesses”

Frankrike är ett av de länder som drabbats hårt av coronavirusets framfart. Den 23 mars deklarerades hälsokrisen som ett faktum. Det var en “ètat d’urgence sanitaire”, en akut hälsokris. Men på Amazons lager fortsatte arbetet som vanligt. Ända tills den 14 april då en historisk dom föll mot nätjätten i en fransk domstol. Det var det franska facket Sud Solidaires som stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa.

Men just på grund av detta, på grund av att Amazon tillfälligt stängde ned sina logistikcenter i Frankrike, ökade ordrarna i andra länder. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. Inte minst blev detta tydligt i Tyskland där leveranserna till Frankrike blev fler.

I detta avsnitt intervjuas Jean-Francois Berot från det franska fackförbundet Sud Solidaires, Christian Krähling från det tyska fackförbundet Verdi och Gretl som arbetar på Amazons lager i Winsen.

Musik: 86 Crew, ”Promesses”

LYSSNA PÅ DEL TVÅ HÄR:

Artikel 2 av 3

Corona: Amazonarbetare i strejk i New York

I måndags vid lunchtid gick arbetare på Amazons lager på Staten Island i New York ut i strejk i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits mot coronaviruset. Senare under dagen fick Christian Smalls, som tagit initiativ till protesten, sparken av företaget.

Utrikes

Oron för spridningen av coronaviruset har fortsatt växa på arbetsplatser runt om i USA de senaste veckorna, inte minst på Amazons distributionscenter. Bland annat fick ett lager i Queens utanför New York tillfälligt stänga förra veckan efter att en anställd testats positivt för viruset. 

Foto: Bebeto Matthews/TT
En kvinna strejkar utanför lagret på Staten Island.

På JFK8, Amazons lager på Staten Island i New York, arbetar i dagsläget omkring 5 000 personer. I måndags gick dussintals lagerarbetare ut i strejk i protest mot att tillräckliga säkerhetsåtgärder inte vidtagits. New York är ett av sjukdomens epicenter i USA där över 800 personer dött.

Minst två personer som insjuknat i covid-19 på Staten Islands distributionscenter har rapporterats, samtidigt som anställda tror att det rör sig om många fler, och att företaget aktivt valt att inte redovisa de verkliga siffrorna.

De strejkande arbetarna kräver att distributionscentret ska stängas ned i åtminstone två veckor och saneras grundligt. Under denna period ska arbetarna ha rätt till full lön under karantänen. Dessutom ska arbetare som tidigare på grund av rädsla valt att stanna hemma från arbetet ha rätt till sjukpenning retroaktivt. 

I dagsläget ger Amazon anställda möjlighet att ansöka om sjukpenning om de testas positivt för coronaviruset. Samtidigt råder det brist på tester och de som ändå lyckas göra ett test förväntas arbeta medan de väntar på provsvar – en process som kan ta dagar och därmed öka smittorisken på arbetsplatserna.

På måndagseftermiddagen, direkt efter strejken, fick Christian Smalls, initiativtagare till protesten, sparken. Amazon hävdade att han mottagit flera varningar för att ha brutit mot regler om social distansering och vägrat sitta i karantän efter att ha varit i nära kontakt med en anställd som testats positivt för viruset, enligt CNBC.

På tisdagen beordrade New Yorks borgmästare Bill de Blasio stadens kommissionär för mänskliga rättigheter att undersöka avskedet.

Smalls menade att han blivit avskedad som en konsekvens av att han organiserat strejken.

– Om det är sant skulle de vara ett brott mot lagen om mänskliga rättigheter och vi skulle genast agera, sade borgmästaren de Blasio under en presskonferens på tisdagen.

Samtidigt växer e-handeln i landet och Amazon planerar att anställa hundratusen nya arbetare på sina lager, med en löneökning på två dollar i timmen i april. 

Artikel 3 av 3

Corona: Strejker på Amazon i Italien

I måndags kväll gick hundratals lagerarbetare på Amazon i Piacenza i norra Italien ut i strejk i protest mot att företaget inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder med anledning coronaviruset. De fackliga organisationerna kräver bland annat att arbetarna ska få bära masker och att Amazon i första hand ska fokusera på ordrar som är nödvändiga för att bekämpa virusutbrottet. Amazonarbetare strejkar också i Turin och Rieti.

Utrikes

Piacenza ligger i regionen Emilia-Romagna i norra Italien, som de senaste veckorna varit hårt ansatt av virusspridningen. 

Förra veckan den 14 mars antog den italienska regeringen ett nytt krisavtal, ett så kallat ”säkerhetsprotokoll”, tillsammans med de fackliga organisationerna som innebär att företag måste vidta nödvändiga säkerhetsföreskrifter mot coronaviruset för att hålla produktionen i drift. 

På måndagskvällen höll de fackliga organisationerna i Piacenza ett tre timmar långt möte med Amazon och ville få företaget att tillämpa protokollet, men förhandlingarna ledde ingenstans. Strax därpå gick hundratals arbetare ut i strejk.

De fackliga organisationerna, CISL, CGIL, UUIL och UGL, antog ett gemensamt uttalande i samband med utlysningen av strejken.

Strejker på Amazon har också utlysts av bland annat det stora facket CGIL i Passo Corese i Rom och i Torraza Piemonte utanför Turin.

Flera fall av Covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset, har påträffats hos arbetare på Amazons lager i Spanien och Italien. I båda länderna har företaget valt att låta verksamheten fortgå som vanligt.

I Piacenza har det förekommit minst ett fall där en anställd insjuknat av viruset.

Foto: CISL
Marco Alquati, facklig representant

– Det är en strejk som vi nu genomför inomhus i hemmen eftersom vi inte kan samlas ute och demonstrera. I det här området i norra Italien når virusspridningen för tillfället sin peak. Det är fler än 20 döda om dagen och sjukhusen håller på att kollapsa, säger Marco Alquati, facklig representant för CISL i Piacenza, i en telefonintervju med Arbetaren.

De fackliga organisationerna i Piacenza har bland annat krävt att arbetarna ska få masker och att företaget tar temperaturen på de anställda när de går in i byggnaden.

– De säger att de behöver betänketid och ska ge besked om de nya åtgärderna nästa vecka. Men det finns inte tid att tänka, utan det handlar om att ta ansvar för den nödsituation som pågår här och nu, säger Marco Alquati och fortsätter:

– Vi pratar inte ens om ersättningar, utan om arbetarnas egen hälsa. Men också om deras familjer och närstående. Många bor under samma tak som äldre personer och för dem kan den här sjukdomen vara allvarlig.

De har tagit bort några stolar i matsalen, men det tycker vi är ganska paradoxalt. Du kan få viruset också när du står upp.

Maria, lagerarbetare på Amazon

Maria är 33 år och lagerarbetare på Amazon i Piacenza. Hon är en av de hundratals arbetare som nu strejkar. Maria bor i samma lägenhet som sin mormor, som är 85 år och har hjärtproblem.

– Amazon säger att hälsan går först, men det stämmer inte med tanke på hur de behandlar oss. Det här är ingen influensa, utan en pandemi, men det tycks inte Amazon ha förstått. Det är många som inte ens inskrivna i facket som nu skickar meddelanden och tackar oss för att vi strejkar, säger Maria i en telefonintervju med Arbetaren och fortsätter:

– De har tagit bort några stolar i matsalen, men det tycker vi är ganska paradoxalt. Du kan få viruset också när du står upp. Det görs ingen städning eller sanering eller några som helst kontroller för att distansera personer från varandra, säger Maria.

Foto: Julia Lindblom
Lagerarbete på Amazons distributionscenter i Passo Corese. Det har också varit svårt för arbetarna på Amazon att hålla det nödvändiga säkerhetsavståndet.

Samtidigt har ordrarna ökat och fler människor handlar på internet än före virusutbrottet. Amazon har därför bett arbetarna i Piacenza att jobba övertid.

I USA meddelade Amazon på måndagen att de nu planerar att att anställa 100,000 personer extra till sina distributionscenter i USA, samt höja timlönen i USA och Kanada med två dollar i timmen.

Men de fackliga organisationerna i Castel San Giovanni har istället föreslagit att företaget nu i första hand ska fokusera på de ordrar som är nödvändiga för att bekämpa virusutbrottet. De andra leveranserna menar de istället kan få vänta.

Amazon menar dock att de följer rådande säkerhetsföreskrifter. De skriver i ett mejl att företaget nu bland annat fortlöpande ökar sina insatser för att städa och sanera lokaler, sprida kunskap om aktuella säkerhetsföreskrifter och att säkerhetsavståndet på en meter ska vara möjligt för de anställda att hålla.

”Våra anställdas, leverantörers och kunders välbefinnande är för oss av största vikt. Vi följer strikt regeringens och de lokala hälsomyndigheternas anvisningar för att genomföra rätt åtgärder på alla platser under den pågående hälsokrisen. Våra medarbetare arbetar för att leverera till kunderna, många har inte något annat alternativ än hemleverans för att få det som de behöver mest.

Från och med denna vecka prioriterar vi även att ta emot och leverera de varor som våra kunder behöver mest i denna stund. Det handlar om livsmedel, hälsoprodukter och personlig vård, saker som är nödvändiga för hemarbete, böcker och barnleksaker”, skriver Laura Bellisario, pressansvarig på Amazon, i ett mejl till Arbetaren.

Omkring 1600 fastanställda och 400 personer med tillfälliga kontrakt arbetar med varuhanteringen på Amazons distributionscenter i Castel San Giovanni, som öppnade 2011.  

Strejken är utlyst på obestämd tid.

* Maria heter något annat i verkligheten, men vill vara anonym av rädsla för repressalier