Utrikes #9/2020

FN-personal kritiserar arbetsförhållanden

De anställda menade dessutom att så kallade visselblåsare riskerar repressalier och att personal utnyttjas med hjälp av tillfälliga anställningar. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT

FN är drabbat av administrativa problem och en svår ekonomisk kris. Nyligen kritiserades generalsekreterare Antonio Guterres av FN-anställda i Genève som bland annat menar att de drabbats av regelvidriga lönesänkningar.

Vid ett möte med generalsekreteraren i Genève förra månaden lyfte de anställda, ledda av sina personalrepresentanter SCC, ett flertal frågor – däribland vad de menar är felaktiga lönesänkningar och ett antal hinder för möjligheterna att utvecklas och göra karriär inom organisationen.

De anställda menade dessutom att så kallade visselblåsare riskerar repressalier och att personal utnyttjas med hjälp av tillfälliga anställningar.

Enligt SCC vägrade dessutom generalsekreteraren först att möta personalen i samband med att han besökte Genève i början av december. Detta fick SCC att understryka att omsorg om den egna personalen bör vara av högsta prioritet inom alla organisationer.

Vid ett besök i Genève i mitten av december mötte dock generalsekreteraren personalen. I samband med detta möte ska Antonio Guterres ha besvarat den kritik som riktades mot en ojämställd lönesättning genom att hävda att lika löner ska vara en princip som respekteras.

Det var ett besked som välkomnades av SCC. Samtidigt påpekar SCC:s ledare Prisca Chaoui och Ian Richards att de noggrant kommer att följa utvecklingen kring denna och övriga frågor som togs upp vid mötet.

FN-kontoret i Genève, UNOG, fungerar som representationskontor för bland annat FN:s människorättsråd och organ som WHO och ILO, och har en personalstyrka på 1 600 personer, vilket är den näst största inom FN-systemet vid sidan av högkvarteret i New York.

Ian Richards, som även är ordförande för CCISUA, FN-anställdas fackförbund som företräder 60 000 medlemmar, säger att personalen är missnöjda med att generalförsamlingen har beslutat att ett antal tjänster ska hållas vakanta.

– Detta har lett till ett stopp för anställningar och befordringar trots att arbetsbelastningen har ökat och att riskerna förvärrats för personalen i länder som Irak och Afghanistan, säger Ian Richards.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan