Utrikes #8/2020

Inget straff vid giftemål med våldtäktsoffer

Så sent som 2016 föreslogs ett liknade lagförslag i Turkiet. Då anordnades stora feministiska protester runt om i landet och man lyckades stoppa lagen. Foto: Burhan Ozbilici

Ett nytt kontroversiellt lagförslag har orsakat stora protester i Turkiet. Män som gör sig skyldiga till våldtäkt på minderåriga kan komma att slippa straff - om de gifter sig med offret.

Förslaget som väckt både ilska och frustration förväntas presenteras i parlamentet inom kort och beskrivs enligt oppositionen i landet som ett försök från Erdoğans sida att öka befolkningsantalet. Detta då gifta flickor och kvinnor förväntas föda fler barn.

Den planerade lagen har orsakat ramaskri hos så väl turkiska som internationella människorättsorganisationer. Så sent som 2016 stoppades ett liknade förslag men nu hoppas den allt mer auktoritära turkiska regimen, med den djupt konservativa högerpresidenten Recep Tayyip Erdoğan i spetsen, att lagförslaget ska gå igenom.

Om det blir så innebär det alltså att män som våldtagit minderåriga flickor slipper straff om de i stället gifter sig med den våldtagna. Så vida åldersskillnaden inte är mer än tio år, rapporterar brittiska The Guardian.

Erdoğan har tidigare sagt att jämlikhet mellan könen är ”emot naturen” och har på många sätt fört en politik som kraftigt minskat kvinnors rättigheter i Turkiet.

Enligt siffor från FN har så många som 38 procent av de gifta kvinnorna i Turkiet utsatts för våld inom äktenskapet. Under de senaste veckorna har protester mot lagförslaget ägt rum i flera turkiska städer.

Liknande våldtäktslagar finns redan i flera andra länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga