Film #7/2020

Överväldigad av livet

Svenska Life overtakes me av John Haptas och Kristine Samuelson handlar om fenomenet apatiska flyktingbarn/ Resignation syndrome. Foto: Netflix

[FILM]Life overtakes me Manus John Haptas och Kristine Samuelson Netflix Erfarenheterna visar att ju mindre uppmärksammad kategori i Oscarsnomineringarna filmer ligger under, desto större möjlighet är det att filmerna är icke konforma och i många fall verkligt intressanta. Bland kategorin kortdokumentärer återfinns från 2019 In the absence om anhöriga till de hundratals omkomna, flest barn, […]

[FILM]Life overtakes me
Manus John Haptas och Kristine Samuelson
Netflix

Erfarenheterna visar att ju mindre uppmärksammad kategori i Oscarsnomineringarna filmer ligger under, desto större möjlighet är det att filmerna är icke konforma och i många fall verkligt intressanta.

Bland kategorin kortdokumentärer återfinns från 2019 In the absence om anhöriga till de hundratals omkomna, flest barn, på en sjunken sydkoreansk färja som fortfarande kämpar för synlighet, och Learning To Skateboard In A Warzone (If You’re A Girl) om afghanska flickor som lär sig läsa och åka skateboard,

Svenska Life overtakes me av John Haptas och Kristine Samuelson berättar om fenomenet apatiska flyktingbarn/Resignation syndrome vilket nästan verkar fascinera västvärlden som skildrat syndromet i artiklar med rubriker som ”mystery”. De flesta apatiska barn under 2010-talet förekommer i Sverige och Norge och är Yazidier med ursprung från Ryssland.

Denna begränsning har använts som misstänkta omständigheter i debatter kring trovärdighet som förekommit, nu senast i artiklar under 2019 där ett par unga vuxna berättat om hur de tvingats av sina föräldrar att spela sjuka. Den som ser de barn som visas på filmen har dock svårt att inte tro att de verkligen ”gett upp”.

Det är välkänt att barn till föräldrar i kris tar på sig ansvar för att föräldrarna – den enda tryggheten – inte ska svikta, en enormt betungande uppgift.

En läkare som studerat barnen och deras familjer säger i filmen att de flesta av folkgruppen Yazidier utsatts för våld och övergrepp och att det för att läka trauma krävs ett visst mått av trygghet – vilket hot om utvisning tillbaka till den hotande situationen inte erbjuder.

Filmen är inte i första hand ett inlägg i debatten även om debattören Gellert Tamas finns med som en av rösterna, utan i första hand en stark skildring av ett par familjer i akut kris som pågår i månader, upp till ett år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga