Inrikes #3/2020

Vänsterpartiet KU-anmäler tre ministrar

Vänsterpartiets Håkan Svenneling har KU-anmält tre ministrar för uttalanden gällande svensk vapenexport till Turkiet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet anmälde på torsdagen tre socialdemokratiska ministrar till konstitutionsutskottet, bland annat utrikesminister Ann Linde. Detta efter vad Vänsterpartiet anser är vilseledande uttalanden om krigsmaterielexporten till Turkiet. – Som minister ska man ge sanna och korrekta uttalanden, säger Håkan Svenneling (V).

Uttalandet om att vapenexporten till Turkiet rör sig om “brandfiltar och förstahjälpenlådor” som Ann Linde (S) sagt i DN i fjol är ett av flera uttalanden från socialdemokratiska ministrar som Vänsterpartiet valt att anmäla till konstitutionsutskottet.

– Man försöker få det att verka som att vapenexporten är snällare än den är, säger Håkan Svenneling (V) som skrivit anmälan.

De tre ministrar som KU-anmälts är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) samt utrikesminister Ann Linde.

Håkan Svenneling poängterar att man som minister ska ge sanna och korrekta uttalanden.

– I samband med att vapenexporten till Turkiet debatterades menar vi att regeringen gjort fyra olika uttalanden från tre olika ministrar, som alla förminskar betydelsen av den svenska vapenexporten till Turkiet samt att de försökte att ge vilseledande information kring innehållet av exporten vi haft till Turkiet, säger Håkan Svenneling.

Regeringen meddelade i januariöverenskommenlsen, under punkt 70, att de inte godkänner vapenexportaffärer till icke-demokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten. Enligt Vänsterpartiet har regeringen försökt att omdefiniera begreppet vapenexport för att få det att framstå som att det både finns “krigsmateriel för strid” men också det som kallas “övrigt krigsmateriel”.

– Övrigt är inte bomber, kanoner och vapen. Men det är sådan utrustning som behövs för att Turkiet ska kunna genomföra invasion av östra Syrien. Vi tycker att den uppdelningen som regeringen försökt hitta på inte har något stöd i lagstiftningen, då även övrigt krigsmateriel är vapenexport.

I ett uttalande av Ann Linde i TV4 i fjol sade hon att Sverige inte exporterar till länder som befinner sig i krig – trots att Sverige i dag exporterar till att antal länder i den Saudiledda koalitionen som krigar i Jemen.

“De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning.”
Januariöverenskommelsen punkt 70: Vapenexport

Vänsterpartiet anmäler också uttalandet som Morgan Johansson gjorde i Ekot 2018. Det löd: ”under förra året förekom inte någon export av krigsmateriel för strid till Turkiet och hittills i år har inga exporttillstånd för sådan materiel beviljats”.

Statsrådet Mikael Damberg gav ett liknande svar vid riksdagens frågestund där han sade: ”under 2018 förekom ingen export av krigsmateriel för strid till Turkiet, och i år har det inte utfärdats några utförseltillstånd”. 

– Vi tycker vi att KU ska granska och gärna komma med en anmärkning på ministrarnas ageranden, säger Håkan Svenneling.

Under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för 298,9 miljoner kronor, vilket enligt Morgan Johansson kommentar till Svenska Dagbladet inte var till ”för strid”. Sverige har under de senaste åren exporterat bland annat elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning och programvara till Turkiet, uppger Sveriges Radio.

Sveriges totala export av krigsmateriel 2018 uppgick till 11,4 miljarder kronor. Enligt Svenska freds och skiljedomsföreningen var de länder dit Sverige exporterade mest vapen till under 2018: Brasilien, Pakistan och Indien.
Morgan Johanssons pressekreterare uppger att de välkomnar KU:s granskning.
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga