Utrikes #2/2020

Iran svarar på USA:s attack mot general

Tusentals människor samlades på gatorna i staden Kerman när panik uppstod i trängseln. Foto: TT

Iran har nu svarat på den amerikanska drönarattacken som dödade Aqssem Soleimani. Under natten attackerades minst två amerikanska militärbaser inne i Irak. Samtidigt stiger dödssiffran efter tisdagens begravning av den iranska toppgeneralen. Minst 56 personer omkom efter att panik utbröt i trängseln.

Begravningen av toppgeneralen och ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack utanför Bagdads flygplats i fredags, blev kaotisk.

Tusentals människor samlades på gatorna i staden Kerman när panik uppstod i trängseln. Minst 56 personer ska ha klämts ihjäl och över 200 skadades, enligt nyhetsbyrån AP.

– Tyvärr har på grund av paniken, några av våra medmänniskor skadats och några har dödats under begravningsprocessionen, sade Pirhossein Koulivand som är chef för akutvården i Iran i ett uttalande enligt AP.

Sent under natten mot onsdagen kom också svaret på drönarattacken mot den tidigare generalen. Iran genomförde då  raketattacker mot två amerikanska militärbaser inne i Irak.

Uppgifterna om läget går dock i sär. Irakiska medier uppger att “80 amerikanska terrorister” dödats i attackerna samtidigt som USA meddelat att ingen kommit till skada.

På en baserna som ska ha attackerats finns även svensk militär. Men inte heller där ska någon kommit till skada, enligt Försvarsmakten.

“Nattens raketattacker i Irak är den eskalering som jag och omvärlden har varnat för”, skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde i ett mail till nyhetsbyrån TT samtidigt som hon förklarar att “våldsspiralen och hämndaktionerna måste upphöra”.

Under dagen väntas både USA:s president Donald Trump och Irans president Hassan Romani uttala sig om det allt mer spända läget mellan länderna.

I tisdags, samma dag som begravningen av Qassem Soleimani ägde rum, röstades en resolution igenom i Irans parlamentet som klassar alla USA-soldater som terrorister.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga