Utrikes #94/2019

Ny restriktiv abortlag debatteras i Slovakien

Lagförslaget har mött hård kritik från flera människorättsorganisationer och i förra veckan gick Amnesty International ut med ett pressmeddelande i vilket de fördömde förslaget. Foto: Pavol Zachar/TT

I Slovakien diskuterades på fredagen ett nytt lagförslag i parlamentet som innebär att kvinnor ska tvingas genomgå ultraljudsundersökningar, exponeras för bilder av foster och lyssna på hjärtljud innan de tillåts genomföra aborter. Lagförslaget har fått stor kritik från människorättsorganisationer.

Lagförslaget lades fram av tre medlemmar från det högerpopulistiska Slovakiska nationalistpartiet, SNS, och debatterades i parlamentet förra veckan. Det innebär bland annat att det ska vara obligatoriskt för läkare att visa en kvinna som vill göra abort ultraljudsbilder av fostret och om det är tekniskt möjligt måste hon också lyssna på dess hjärtljud.

Förslaget har mött hård kritik från flera människorättsorganisationer och i förra veckan gick Amnesty International ut med ett pressmeddelande i vilket de fördömde förslaget. Nyligen uttryckte FN oro över de många hinder som möter kvinnor i Slovakien vad gäller tillgången till sexuell och reproduktiv hälsoservice. Under veckan har också kvinnorättsorganisationer i Slovakien kallat till demonstrationer i huvudstaden Bratislava.

Slovakien har till skillnad från grannlandet Polen en mer liberal abortlagstiftning som tillåter fri abort till och med tolfte graviditetsveckan. I början av nästa år är det val i landet och abortfrågan förväntas ingå i de politiska partiernas valkampanjer. Flera konservativa och högerradikala partier vill sänka tidsgränsen för abort eller till och med totalförbjuda abort i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984