Utrikes #93/2019

Kritik mot att Saudiarabien får plats i Unescos styrelse

På senare tid har FN mött allt hårdare kritik för samarbetet med Misk, som är den saudiska kronprinsen Mohamed bin Salmans privata stiftelse. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Förra veckan valdes Saudiarabien in som medlem av FN:s kulturorgan Unescos styrelse. Kritiken är hård från människorättsaktivister som lyfter fram kungadömets pågående kampanj mot regimkritiker – samt mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Förra veckan firade Saudiarabiens kulturminister, prins Badr bin Abdullah bin Farhan, att landet valts in på ett fyraårigt mandat som medlem av Unescos ledning, som består av företrädare för 58 nationer. Detta gjorde han genom att i statliga medier hänvisa till landets ”roll som fredsbyggare” och som främjare av kultur och vetenskap.

Kritiker menar i stället att beslutet innebär ett hyckleri från Unescos sida och anser att det Paris-baserade organet snarare borde distansera sig från regimen i Saudiarabien, som har pekats ut som ansvariga för mordet på journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul förra året.

Redan innan detta beslut tog Unesco emot pengar från den saudiska diktaturen via den fejkade välgörenhetsorganisationen Misk. Men nu har hyckleriet förvärrats ytterligare.
Styrelseledamot i Freedom Forward

Josh Ruebner, som skrivit två böcker om Mellanöstern och sitter i styrelsen för organisationen Freedom Forward som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer, är mycket kritisk.

– Tanken är att Unesco ska verka för pressfrihet. Men nu sitter samma saudiska diktatur som mördade Jamal Khashoggi i Unescos styrelse. Redan innan detta beslut tog Unesco emot pengar från den saudiska diktaturen via den fejkade välgörenhetsorganisationen Misk. Men nu har hyckleriet förvärrats ytterligare, säger Josh Ruebner.

På senare tid har FN mött allt hårdare kritik för samarbetet med Misk, som är den saudiska kronprinsen Mohamed bin Salmans privata stiftelse. År 2016 ingick Unesco ett samarbete med Misk som var värt motsvarande fem miljoner dollar, och sedan dess har de gemensamt anordnat flera evenemang – däribland ett ungdomsforum som nyligen organiserades vid Unescos högkvarter i Paris.

I samband med det evenemanget anklagade Kenneth Roth, ordförande för Human Rights Watch, Unesco för att ”som medarrangör låta den saudiska kronprinsen rentvå sitt rykte”.

Samtidigt har över 7 400 personer undertecknat en nätbaserad namninsamling med krav på att Unesco inte ska ”ha något att göra med” Misk. Där beskrivs den saudiska stiftelsen som ett ”propagandaorgan” vars syfte är att dölja de människorättsbrott som begås i landet samt de militära insatser som genomförs i grannlandet Jemen.

Nyligen kritiserades även Unesco på Twitter av Agnes Callamard, den FN-utredare som granskade mordet på Jamal Khashoggi. Detta genom att hon antydde att ”organet som ansvarar för #pressfrihet” hade för nära förbindelser med de saudiska ledare som låg bakom mordet på journalisten.

Unescos talesperson Matthieu Guevel säger att organet just nu genomför en ”översyn” av sin ”partnerskaps-strategi”. Han påpekar samtidigt att valet av Saudiarabien som styrelsemedlem gjordes av Unescos medlemsstater, och inte av organets egna företrädare.

Saudiarabiens FN-delegation har blivit kontaktade för en kommentar, men utan att återkomma.

FN har även tidigare kritiserats hårt för samarbeten med Misk. Så sent som i september i år ställde FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake i sista stund in ett evenemang som planerades i samarbete med stiftelsen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan