Utrikes #92/2019

Nya dokument avslöjar kinesiska fångläger

Uigurer Kina
Ett av interneringslägren i Kunshan Industrial Park i Artur i Xinjiang-provinsen. Fångarna, den absoluta majoriteten från den muslimska minoritetsgruppen uigurer, tvingas under förnedrande former lära sig om det kinesiska kommunistpartiet och svära trohet till de styrande i Peking. Foto: TT

Tortyr, sexuellt våld och ett utstuderat poängsystem för att straffa de intagna. Det är verkligheten i de många kinesiska interneringsläger dit upp emot en miljon människor ur landets muslimska minoritetsgrupper skickats. Åtminstone enligt läckta dokument med vittnesmål som tagits fram av ett stort internationellt journalistnätverk.

Det är det internationella journalistnätverket ICIJ, där bland annat SVT ingår, som tagit del av de läckta dokumenten. De kinesiska interneringslägren har tidigare varit kända för omvärlden men i och med att nya vittnesmål nu presenteras blir bilden allt mer klar.

Fångarna, den absoluta majoriteten från den muslimska minoritetsgruppen uigurer, tvingas under förnedrande former lära sig om det kinesiska kommunistpartiet och svära trohet till de styrande i Peking.

Enligt ett vittne som SVT pratat med och som själv suttit i ett av de många lägren i Xinjiang-provinsen har de intagna en kvadratmeter att sova på och de bestraffas om de rör på sig under natten.

Det är det internationella journalistnätverket ICIJ, där bland annat SVT ingår, som tagit del av de läckta dokumenten.
Det är det internationella journalistnätverket ICIJ, där bland annat SVT ingår, som tagit del av de läckta dokumenten. Foto: Richard Drew

Många intagna ska också ha utsatts för tortyr och sexuellt våld från lägervakterna. Ett poängsystem finns också där de intagnas beteende bedöms och där de sedan kan straffas eller belönas.

Kinesiska myndigheter menar dock att dokumenten som publicerades i helgen är falska.

Enligt många experter talar dock det mesta för att det finns över 1000 interneringsläger i landet dit människor ur de muslimska minoritetsgrupperna förts de senaste åren. Tidigare i år har människorättsorganisationen Human Right Watch publicerat liknande uppgifter om de beryktade lägren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga