Utrikes #91/2019

Hård kritik efter att USA svängt om bosättningar på Västbanken

Kritiken kommer även från folkrättsexperter och flera människorättsorganisationer världen över och så väl FN, EU som Ryssland har fördömt det amerikanska beslutet. Foto: Oded Balilty/TT

USA:s beslut att inte längre se de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag har rört upp starka känslor. Både FN och EU fördömer beslutet som enligt experter väntas ge den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu vind i seglen.

USA:s ändrade inställning presenterades av utrikesminister Mike Pompeo i veckan. De israeliska bosättningarna på det ockuperade Västbanken ska inte längre ses som illegala förklarade han under en pressträff i Vita Huset. Beslutet har rört upp starka känslor i hela världen och ses som ytterligare en amerikansk eftergift mot den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och hans allt mer aggressiva politik mot palestinierna.

– Man kan säga att det här följer Donald Trumps konsekventa linje att slå palestinierna i ansiktet. Det har skett en normförskjutning sedan han tog över från Barak Obama och det här kommer naturligtvis att hjälpa Benjamin Netanyahu i hans regeringsbildning, säger Anders Persson som är statsvetare och Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet i Växjö till Arbetaren.

Israels bosättningar på palestinska områden, däribland östra Jerusalem, strider inte bara mot internationell lag utan är även ett krigsbrott.
Saeb Erekat, palestinsk chefsförhandlare

Kritiken kommer även från folkrättsexperter och flera människorättsorganisationer världen över och så väl FN, EU som Ryssland har fördömt det amerikanska beslutet. Bosättningarna på det ockuperade Västbanken strider mot folkrätten och nu menar många experter att det redan svåra läget i området kan försämras ytterligare.

– Israels bosättningar på palestinska områden, däribland östra Jerusalem, strider inte bara mot internationell lag utan är även ett krigsbrott. Det utgör ett allvarligt hot mot internationell fred, säger den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat i ett uttalande.

I december för snart tre år sedan godkände FN:s säkerhetsråd den resolution som krävde att Israel omedelbart upphör med bosättningarna. Trots detta har inget hänt och nya områden har fortsatt att byggas på ockuperad palestinsk mark.

– Ett lands ändrade hållning i en fråga ändrar inte befintlig internationell lag eller Internationella brottmålsdomstolens och säkerhetsrådets uttolkning av den, sade Rubert Colville som är FN:s människorättsorganisations talesperson under en presskonferens i Genève på tisdagen.

Även från Svenska Kyrkan kommer nu hård kritik där kyrkostyrelsens presidium uppmanar utrikesminister Ann Linde att agera.

– I takt med att bosättningarna tillåts expandera minskar möjligheterna till palestinskt självbestämmande och statsbyggande. Som kyrka med djupa och långa relationer i Israel och Palestina har svenska kyrkan bevittnat hur bosättningarna berövar den palestinska befolkningen mark och egendom, skriver bland annat ärkebiskop Antje Jackelén i ett uttalande.

Benjamin Netanyahu däremot tackade USA och sade att beslutet om att ändra landets ståndpunkt, som legat fast sedan 1978, innebär en stor dag för Israel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga