Utrikes #89/2019

Nyval tycks vänta i spänt Bolivia

Spänningarna i Bolivia har ökat efter söndagens statskupp. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Omfattande demonstrationer och gatustrider har präglat Bolivia sedan statskuppen i söndags. Nu sägs den avsatte presidenten Evo Morales och högerns självutnämnde president Jeanine Áñez ha kommit överens om att ett nytt val ska hållas. Samtidigt ökar spänningarna i landet.

Att militären i söndags uppmanade president Evo Morales att avgå har av många politiska experter liknats vid en statskupp. Enligt oppositionen var han dock inte tillåten att ställa upp i valet för ytterligare en mandatperiod. Morales, och flera andra företrädare för vänsterpartiet Mas, tvingades fly och kaos utbröt på flera håll när uppretade oppositionsanhängare drog fram och vandaliserade lokaler tillhörande regeringspartiet. Stora demonstrationer har i veckan hållits på flera håll runt om i landet som har mobiliserade av Mas-anhängare.

Nu ska dock Morales och den djupt konservativa Jeanine Áñez kommit överens om att ett nyval ska hållas. Allt för att stabilisera läget i landet.

– Det här är en historisk dag, där oppositionen och regeringen har kunnat komma överens om att hålla nya val så snart som möjligt, och därmed återinföra fred i landet och framförallt försvara demokratin, sade Eva Copa Murga, ledamot för Morales parti Mas och nyvald ordförande i senaten, i ett uttalande.

När valet ska hållas är ännu inte fastslaget men den självutropade interimspresidenten Jeanine Áñez håller fast vid att Morales inte tillåts ställa upp för ännu en mandatperiod och uppmanade Mas att leta efter en ny presidentkandidat inför valet.

Evo Morales, som vidhåller att han utsatts för en statskupp, befinner sig fortfarande i Mexiko dit han beviljats asyl i väntan på att kunna återvända till Bolivia.

FN har meddelat att de kommer att skicka sändebud till landet för att medla, rapporterar Nyhetsbyrån TT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984