Inrikes #83/2019

Röntgensjuksköterska allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

De bägge elmontörerna fick ström genom kroppen och fördes till sjukhus med brännskador. Foto: Axel Green

En röntgensjuksköterska vårdas för svåra skador efter att ha fastnat i ett magnetfält under en magnetkameraundersökning av en patient på Sunderby sjukhus i Luleå. Enligt uppgifter ska sjuksköterskan haft på sig någon typ av tyngdväst vid händelsen, som rubriceras som en arbetsplatsolycka.

Den svåra olyckan inträffade vid 17-tiden på onsdagen. En röntgensjuksköterska vid Sunderby sjukhus ska av någon anledning gått in till patienten som genomgick en magnetröntgen och fastnade då i det starka magnetfält som kameran skapar, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Sjuksköterskan skadades allvarligt och även två väktare som försökte bistå med hjälp skadades, dock lindrigare. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska röntgensjuksköterskan av någon anledning haft på sig en tyngdväst, sådan man använder vid träning, vid tillfället.

Magnetkamerorna skapar ett starkt magnetfält vilket gör att alla som visats i samma rum där de används därför måste lämna ifrån sig magnetiska metallföremål som exempelvis smycken och mynt.

Sjuksköterskan vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus.

Region Norrbotten stoppade efter olyckan all verksamhet i den mobila MR-vagn vid sjukhuset där sjuksköterskan skadades.

Sjuksköterskan arbetade ensam i MR-vagnen, något som inte är ovanligt då det råder stor brist på utbildade röntgensjuksköterskor i Sverige.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp