Ännu ett samarbete mellan M och SD

Moderaterna och Kristdemokraterna i Ockelbo har gått samman med Sverigedemokraterna om en så kallad valteknisk samverkan. Syftet, enligt den lokala SD-företrädaren, är att få egen majoritet efter valet 2022.

Inrikes
Moderaternas gruppledare i Ockelbo kommun säger till SVT att han inte ser några problem med det nya samarbetet med SD.
Montagebild av M Ockelbos Facebooksida och SD Ockelbos hemsida: Arbetaren

I ytterligare en kommun har nu Moderaterna påbörjat ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det är i Ockelbo i Gästrikland som partierna gjort upp om ett avtal som gör att M får ett antal nämndplatser av SD i utbyte mot samarbete i oppositionen. Det kunde tidningen Arbetarbladet rapportera i veckan.

Även Kristdemokraterna i Ockelbo har gått med på samarbetet.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i Ockelbo, Jonny Lindblom, fördes samtal om ett samarbete mellan partierna redan under valrörelsen hösten 2018. Efter valet hörde Moderaterna på orten av sig till honom.

– Det här innebär en starkare opposition i Ockelbo. Och jag tror att det kommer att spilla över till nästa val, då kan vi få egen majoritet, säger Jonny Lindblom till SVT Nyheter Gävleborg.

Jag tror att det kommer att spilla över till nästa val, då kan vi få egen majoritet.

Jonny Lindblom, SD:s gruppledare i Ockelbo, till SVT Nyheter Gävleborg

Moderaternas gruppledare i kommunen säger till SVT att han inte ser några problem med samarbetet.

Ockelbo styrs idag av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet som sedan valet 2018 tillsammans har 17 av 31 mandat i kommunfullmäktige.