Inrikes #80/2019

Flera demonstrationer mot skolnedskärningar

I Stockholm deltog omkring 500 personer i demonstrationen vid Sergels torg. Foto: David Spak

I helgen demonstrerade lärare, fritidspersonal och föräldrar på flera håll runt om i landet i protest mot de senaste årens nedskärningar i skolan.

Bakom initiativet till den så kallade Skolmarschen stå flera olika nätverk som gått samman i sina protester mot de många neddragningar som genomförts i skolan de senaste åren. I städer som Stockholm, Uppsala, Göteborg, Piteå och Karlshamn hölls marscher med kraven att nedskärningarna måste stoppas och att fler pedagoger borde anställas.

– Det räcker nu, nu är det stopp. Vi på fritidshemmen orkar inte mycket längre till. Vi har väldigt stora barngrupper och för få pedagoger. Vi hinner inte med, säger fritidspedagogen Carina Larsson från Arboga till nyhetsbyrån TT.

Frågan om nedskärningarna inom skolan har återaktualiserats den senaste veckan sedan Sveriges Radio rapporterat att omkring hälften av landets kommuner gjort besparingar i skolan det senaste året. Tre av fyra tillfrågade skolchefer uppger även i Sveriges radios granskning att de sannolikt kommer att behöva spara även nästa år.

Demonstrationerna ägde rum i tolv svenska städer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga