Utrikes #78/2019

Fler barn offer för våld i krigets Afghanistan

Många fler barn dödades eller skadades i Afghanistan mellan 2015 och 2018 jämfört med föregående fyraårsperiod, uppger FN i en ny rapport. Bilden visar en kvinna och hennes barn i en krigshärjad del av Kabul och togs 2008. Foto: Anand Gopal/IPS

Under de senaste fyra åren har allt fler barn dödats i krigets Afghanistan. FN uppger i en ny rapport att antalet dödade eller svårt skadade barn ökade med 82 procent jämfört med den föregående fyraårsperioden.

Den nya rapporten slår fast att 12 599 barn dödades eller skadades i Afghanistan mellan 2015 och 2018.

Uppgifterna belyser hur livet för vanliga afghaner har präglats av våld och oroligheter medan USA och talibanerna har mötts för fredssamtal. FN:s talesperson Stephane Dujarric underströk i samband med lanseringen av rapporten att omfattningen av de grova brott som flickor och pojkar utsatts för i Afghanistan under de senaste åren är upprörande.

– Dokumentationen av hur barn rekryteras av väpnade grupper, däribland talibaner och Daesh, fortsätter, dessutom har över 800 attacker genomförts mot skolor och sjukhus, sade Stephane Dujarric.

Daesh är ett annat namn för terrorgruppen IS.

Den 17-sidiga rapporten har sammanställts av generalsekreterare António Guterres särskilda representant för barn i krigssituationer, Virginia Gamba. Den slår fast att nästan en tredjedel av de civila offren för konflikten i landet är barn. De flesta barn som dödats eller lemlästats föll offer för markstrider, bomber och flygangrepp, självmordsdåd eller från explosiva vapen som plötsligt detonerat.

Virginia Gamba skriver i en kommentar att våldet och kriget i Afghanistan har skapat en ”hjärtslitande verklighet” för landets barn. ”Siffrorna över antalet barn som fallit offer är fruktansvärda, och jag uppmanar alla parter att omedelbart sätta punkt för det lidande som drabbar barnen”, skriver hon.

Enligt rapporten ligger talibanerna och IS, samt andra väpnade grupper, bakom en större del av det våld som dödar och lemlästar så många barn. Men 30 procent av offren uppges ha drabbats av våld från afghanska säkerhetsstyrkor, regeringstrogna grupper, USA och andra internationella partners, vilket är en kraftig ökning jämfört med föregående fyraårsperiod.

Virginia Gamba påpekar att dödstalen ökat sedan det afghanska flygvapnet 2015 fick kapacitet att kunna utföra flygräder. Sedan dess har över ett tusen barn dödats eller skadats i attacker utförda från ovan. Rapporten lyfter fram ett exempel från april förra året då helikoptrar tillhörande det afghanska flygvapnet gick till attack i provinsen Kunduz, och dödade minst 30 barn samtidigt som ytterligare 51 barn skadades.

Enligt rapporten fortsätter även talibanerna, IS och de afghanska säkerhetsstyrkorna att rekrytera barn till sina led.

Virginia Gamba påpekar att Afghanistans barn är i behov av en långsiktig fred i landet för att få sina rättigheter skyddade, men hon menar att det också krävs att mer akuta insatser görs för att öka skyddet för landets pojkar och flickor.

Förra månaden kom USA och talibanerna överens om ett preliminärt fredsavtal som syftade till att dra tillbaka de 14 000 amerikanska soldater och tusentals övriga Nato-soldater som befinner sig i landet. Men USA:s president Donald Trump avbröt sedan samtalen i september efter att talibanerna utfört ett bombdåd i Kabul som dödade tolv personer, däribland en amerikansk soldat.

Talibanerna kontrollerar i dag större områden i Afghanistan än man gjort sedan 2001, då USA invaderade landet i efterspelet till terrordåden mot USA den elfte september samma år. Sedan dess har den långvariga konflikten i landet bara fortsatt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga