Inrikes #47/2019

Riksdagen klubbade inskränkt strejkrätt

I går röstades de omstridda inskränkningarna i strejkrätten igenom i Sveriges riksdag. Genrebild från plenisalen. Foto: Anders Wiklund/TT

På tisdagen strax efter klockan 16 föll klubban. Sverige begränsar strejkrätten från och med den 1 augusti. Regeringens lagförslag röstades igenom med förkrossande majoritet. Bara Vänsterpartiet ställde sig helt emot inskränkningarna, medan Sverigedemokraterna yrkade på ändringar i förslaget.

Med 236 riksdagsröster för regeringens förslag klubbades på tisdagen nya strängare fackliga konfliktregler i Sverige igenom.

Från och med den 1 augusti utökas fredsplikten vid kollektivavtal till att gälla inte bara det fack som tecknat avtalet utan alla fack på arbetsplatsen.

”Vi tycker det är bra och viktigt att riksdagen nu fattat beslut om en lagändring som gör att spelreglerna på arbetsmarknaden blir lika för alla. Det är också viktigt att lagändringen inte medför några andra inskränkningar, exempelvis avseende krav på proportionalitet eller rätten att vidta sympatiåtgärder”, skriver riksdagsledamoten Anna Johansson (S) till Arbetaren.

Strax efter klockan 16 på tisdagen klubbade riksdagens andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve resultatet av omröstningen: den svenska strejkrätten inskränks.
Strax efter klockan 16 på tisdagen klubbade riksdagens andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve resultatet av omröstningen: den svenska strejkrätten inskränks. Foto: Skärmdump från riksdagens webb-tv

De nya strejkförbuden har varit hårt kritiserade inte bara av fackliga gräsrötter inom och utanför många LO-, TCO- och Saco-förbund, utan också av arbetsrättsexperter och flera remissinstanser.

Det här kommer stå som en skamfläck i Socialdemokraternas meritlista i förhållande till arbetarrörelsen.
Ali Esbati, Vänsterpartiet

Tisdagens votering i riksdagen bekräftar dock att stödet för inskränkt strejkrätt är stort bland riksdagspartierna. Kritik har i huvudsak enbart kommit från Vänsterpartiet.

Ali Esbati, Vänsterpartiet.
Ali Esbati, Vänsterpartiet. Foto: Denny Lorentzen

– Det här kommer stå som en skamfläck i Socialdemokraternas meritlista i förhållande till arbetarrörelsen. Den fackliga uppgörelsen är inte acceptabel, men hade inte kommit till om inte S satt igång den här processen, säger Ali Esbati (V).

När frågan debatterades i riksdagen på måndagen gick Ali Esbati själv och även V-ledaren Jonas Sjöstedt till hårt angrepp mot lagförslaget, som de kallade ”ett beställningsverk från arbetgivarna”, men även mot Socialdemokraterna.

Vänsterpartiets reservation röstades i slutändan ned mot Sverigedemokraternas, som förespråkade korrigeringar i förslaget. När sedan regeringens förslag ställdes mot SD:s lade Vänsterpartiet ned sina röster.

– Vi kunde inte rösta bifall till en reservation som säger att det är bra att inskränka, bara inte just nu. Vi röstade för att förslaget skulle avslås i sin helhet, när det föll röstade vi inte för återstående förslagen, säger Ali Esbati.

Att en vänsterpartist röstade ja, måste enligt Ali Esbati ha varit ”en feltryckning”: Enbart Sverigedemokraterna röstade nej till förslaget och därmed ja till sin egen reservation. Samtliga riksdagens övriga partier röstade ja till regeringens lagförslag.

En betydande osäkerhet på den svenska arbetsmarknaden undanröjs med denna lagändring.

Jan-Olof Jacke, vd, Svenskt Näringsliv

Beskedet välkomnades av arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv, vars överenskommelse med LO, TCO och Saco ligger till grund för lagen.

– Riksdagsbeslutet stärker den svenska kollektivavtalsmodellen genom att det värnar kollektivavtalets funktion att skapa fredsplikt. En betydande osäkerhet på den svenska arbetsmarknaden undanröjs med denna lagändring, säger vd:n Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

Även LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är nöjd.

“Det är bra att förslaget som vi parter arbetade fram nu blir lag. Det är viktigt för att den svenska modellen ska fungera även i fortsättningen, säger Torbjörn Johansson i en skriftlig kommentar till Arbetaren.

Arbetaren har sökt Sverigedemokraterna, men de har inte återkommit.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan