Utrikes #36/2019

Strejk på Electrolux i Rumänien

Electrolux i Mexiko sparkade 99 arbetare som protesterat
Svenska Electrolux har redan tidigare fått kritik för att de försökt att hindra sina anställda i Mexiko att organisera sig fackligt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter ytterligare en strandad förhandling fortsätter strejken på svenska Electrolux fabrik i den rumänska staden Satu Mare. Facket kräver löneökningar som arbetsköparen än så länge inte gått med på.

Strejken i Rumänien har pågått i över två månader. Omkring 420 arbetare vid den svenska vitvarutillverkaren Electrolux fabrik i Satu Mare i nordvästra Rumänien kräver löneökningar på 700 kronor, något arbetsköparen ännu inte gått med på.

Enligt facket ligger lönerna i dag på runt 4 000 kronor i månaden.

Rumänien är ett av Europas fattigaste länder och företrädare för facket menar att deras medlemmar på fabriken inte har råd att försörja sina familjer med dagens lönenivå.

– En minimilön räcker inte till för att betala hyran för en liten lägenhet och därför har många rumäner beslutat sig för att lämna landet, säger Petru Sorin Dandea som är generalsekreterare på facket Cartel Alfa som organiserar de strejkande arbetarna i en intervju med Sveriges Radio.

Electrolux bolagsledning i landet ska ha erbjudit de strejkande en löneökning på ungefär hälften av vad de kräver, något som tackade nej till. Därmed fortsätter strejken vid fabriken.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga