Kommentar #24/2019

Dags att slå tillbaka

Josefin Nilsson (andra från vänster) tillsammans med Ainbusk. Övriga medlemmar medverkar i dokumentären Älska mig som jag är, som gett upphov till olika upprop i veckan, bland dem #brinnförjosefin. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kulturen har en viktig roll då den kan romantisera, erotisera och normera mäns våld mot kvinnor, eller ge verktyg för att våga fundera och ifrågasätta. Vi har sett en hel del uttryck för denna insikt de senaste åren, i litteraturen, på bioduken och landets scener. Filmen om Josefin Nilsson är en del i det.

Vi är mitt i de starka reaktionerna efter tv-dokumentären om Josefin Nilssons liv, som sändes i SVT i lördags och går att se på SVTPlay fram till den 25 september. Filmen berättar om misshandel och hot från en pojkvän och fortsatt terror efter att förhållandet tagit slut, som ledde till svåra och livslånga fysiska och psykiska trauman.

De stora, kommersiella medierna mjölkar som förväntat detaljer som ”säljer” och tassar kring den kände pojkvännens namn, publicister och krönikörer skriver om hur de gråter.

I sociala media växer antalet röster som framförallt blottar en vrede, människor påpekar det absurda i att kvinnor fortsatt blir misshandlade, utsatta för sexuellt våld och terroriserade under långa tider utan att kunna få skydd.

Under de senaste åren har vi läst om kvinnor som mördats av sina pojkvänner trots varningsklockor och anmälan. Förövare kan fortsätta tills det är för sent.

Efter #MeToo 2017 utlovades krafttag mot den blottade utsattheten som framför allt män utsätter kvinnor för.

Efter #MeToo 2017 utlovades krafttag mot den blottade utsattheten som framför allt män utsätter kvinnor för i kärleksrelationer, i familjen, i skolan, på jobbet, i föreningar, på krogen, på körskolan, på gatan, i vården, där skyddet borde finnas men där utsattheten är desto större på grund av krav på lojalitet. Fokus har många gånger förskjutits till några män som känt sig uthängda och ”fått sina karriärer och liv förstörda”.

Nu skyndar kulturminister Amanda Lind stressad till Josefin Nilssons expojkväns arbetsplats för att ”fortsätta det viktiga arbetet”.

Nu skyndar kulturminister Amanda Lind stressad till Josefin Nilssons expojkväns arbetsplats för att ”fortsätta det viktiga arbetet”. Hon ingår i en regering som lovat krafttag mot våldet och hoten. Vi undrar över hur det arbetet rent konkret ser ut.

Josefin Nilssons expojkvän dömdes för våldet och hoten för över 20 år sedan men gjorde den domen verklig skillnad? Det är självklart viktigt att lagföra en enskild gärningsman och markera allvaret. Man kan skydda omgivningen genom att låsa in honom för en tid, men det verkliga arbetet måste bestå i ett långsiktigt arbete i förskolan, skolan, och på arbetsplatserna, och i medierna. Vi måste lyssna på offren och hitta sätt att stötta och respektera dem.

Vi måste lyssna på offren och hitta sätt att stötta och respektera dem.

Kulturen har en oerhört viktig roll i detta arbete. Den kan romantisera, erotisera och normera mäns våld mot kvinnor, eller ge verktyg för att våga fundera och ifrågasätta. Vi har sett en hel del uttryck för denna insikt de senaste åren, i litteraturen, konsten på bioduken, och på landets scener. Filmen om Josefin Nilsson är en del i det.

Det är att slå tillbaka.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga