Utrikes #16/2019

Ny hungersnöd hotar i Nordkorea

Enligt FN lider hälften av Nordkoreas befolkning i dag av undernäring och situationen kan komma att förvärras. Foto: Dita Alangkara

Omkring 1,4 miljoner ton mat saknas för att Nordkorea ska undgå en matkris. Nu ber den slutna diktaturen omvärlden om hjälp.

Enligt FN lider hälften av Nordkoreas befolkning i dag av undernäring. Något som riskerar att förvärras ytterligare när landet nu saknar omkring 1,4 miljoner ton ris, vete, potatis och sojabönor för nuvarande år. Regimen har därför bett utländska hjälporganisationer om hjälp för att bemöta den brådskande situationen.

Diktaturen Nordkorea har under flera år varit utsatt för sanktioner på grund av landets satsningar på ett kärnvapenprogram. FN:s talesperson Stephane Dujarric säger enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP att de nu rådgör med den stenhårda regimen i landet. FN säger sig vilja ha mer information om läget i landet för att på så sätt kunna inleda en process för att tillmötesgå de humanitära behoven.

Under 1990-talet rådde svält och stor hungersnöd i Nordkorea vilket ledde till att mellan 600 000 och två miljoner människors svalt ihjäl. Perioden räknas än i dag som en av de värsta svältkatastroferna i modern tid i proportion till befolkningen i det hårt utsatta landet.

I veckan är det tänkt att UAS:s president Donald Trump ska träffa den nordkoreanska diktatorn Kim Jung Un för ett andra toppmöte kring kärnvapenavvecklingen på den koreanska halvön.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp