Utrikes #15/2019

Franska demonstrationer mot antisemitism

Vandaliserade gravar på judiska kyrkogården i Quatzenheim i östra Frankrike. Händelsen är en av flera som har fått människor i landet att gå ut demonstrationer mot antisemitismen. Foto: Jean-Francois Badias/TT

Tiotusentals demonstranter samlades under tisdagskvällen på gator runt om i Frankrike för att protestera mot den senaste tidens många antisemitiska hatbrott. Samtidigt kommer oroväckande siffror på att antisemitismen ökar i flera andra europeiska länder.

I början av veckan skändades ett hundratal gravar på den judiska kyrkogården i staden Quatzenheim i östra Frankrike. Bland annat hade nazistsymboler målats på många av gravstenarna.

Bara några dagar tidigare attackerades den judisk-franske filosofen Alain Finkielkraut verbalt av en grupp ur de Gula västarnas demonstrationståg i centrala Paris. Händelserna är bara två raden av flera antisemitiska hatbrott den senaste tiden.

I Frankrike har den senaste veckans händelser väckt stor avsky och under tisdagskvällen samlades tiotusentals människor runt om i landet för flera demonstrationer mot den växande antisemitismen.

Enligt det franska inrikesdepartementet ökade antisemitiska incidenter med hela 74 procent under förra året och trenden tycks hålla i sig. Även i Tyskland, Storbritannien och i flera andra europeiska länder ökar hatbrotten mot judar, något Arbetaren tidigare rapporterat om.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga