Utrikes #12/2019

Ny militär våldsvåg i Myanmar

Gränsvakt stationerad i ett ingenmansland mellan delstaten Rakhine i Myanmar och grannlandet Bangladesh. Foto: Min Kyi Thein/TT

Militär beskjuter byar i delstaten Rakhine i västra Myanmar och blockerar tillträde för matleveranser. Enheter som tidigare begått allvarliga övergrepp ingår nu i säkerhetsstyrkorna rapporterar Amnesty International.

Myanmars säkerhetsstyrkor har beskjutit byar och blockerat tillträde för mat- och humanitär hjälp till civila i delstaten Rakhine, rapporterar Amnesty International på sin hemsida. De nya oroligheterna inleddes efter att gruppen Arakanarmén, som vill se ett självständigt Rakhine, genomförde väpnade attacker mot polis i början på januari.

Enligt Amnesty är det bland annat soldater från den 99:e Light Infantry Division som kommit till regionen nu, samma soldater som ansvarade för allvarliga övergrepp mot rohingyer under 2017 och mot andra etniska minoritetsgrupper i norra Shan-delstaten 2016.

Samtidigt har myndigheterna i Rakhine  infört ytterligare begränsningar för humanitär hjälp i delstaten. Humanitära hjälparbetare säger till Amnesty att restriktioner som infördes den 10 januari verkar vara ett sätt att begränsa internationell insyn i militärens verksamhet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga