Inrikes #8/2019

Umeå vill locka sjuksköterskor i sommar

Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå är Regions Västerbottens länssjukhus. Nu lockar regionen med hög löner för sommarvikarier. Foto: David Dahlberg/TT

50 000 kronor i månaden. Det erbjuds nu sjuksköterskor som är beredda att vikariera i Umeå till sommaren. Regionen säger att det gäller att vara ute i tid och att konkurrensen om sjuksköterskorna är stor.

För att kunna garantera den egna personalen sammanhängande semester i sommar lockar nu Region Västerbotten högre lön för sommarvikarier. Erbjudandet är 50 000 kronor i månaden för legitimerade sjuksköterskor som kan tänka sig att vikariera tio sammanhängande veckor i juni, juli och augusti.

Precis som på många andra håll i landet har det varit svårt att hitta sommarpersonal inom vården i Umeå de senaste åren. Björn Hammar som är verksamhetschef inom region Västerbotten säger till SVT att konkurrensen om sjuksköterskorna är hård och att de därför vill vara ute i tid.

– Vi vill att våra sjuksköterskor ska får en lång och sammanhängande semester under sommaren. Vi har tidigare haft problem att rekrytera, så för att kunna garantera det gör vi det här, säger Björn Hammar till SVT Västerbotten.

Han förklarar att lönerna på 50 000 kronor i månaden ändå är billigare för regionen än om de skulle köpa in bemanningssjuksköterskor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga