V-kritik: ”Vågmästarroll vi gav bort gratis”

Det var ett splittrat Vänsterparti som i dag släppte igenom Stefan Löfvens kommande regering. På sina håll har den interna kritiken varit hård mot partiledaren Jonas Sjöstedt och resten av ledningen för beslutet att trycka på gul knapp vid statsministeromröstningen.

Inrikes
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller en pressträff i riksdagens presscenter efter onsdagens möte med talmannen.
Foto: Jessica Gow/TT

– Vi i Malmö gick ut med en uppmaning att rösta rött, men vi har förståelse för ledningens beslut i den olyckliga valsituation vi är satta i, säger Mirjam Katzin som är ordförande i Vänsterpartiet i Malmö till Arbetaren.

Hon anser att dagens alternativ står mellan något mycket dåligt eller något ännu värre, men ser trots det inte Vänsterpartiets beslut att släppa fram en regering ledd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som avgörande.

– Vår roll är egentligen marginell. Grunden till det här är ett enormt historiskt svek från socialdemokratin som kommer att vara avgörande för den politiska framtiden i Sverige.

Samtidigt tror Mirjam Katzin att det egna partiets beslut kan komma att få konsekvenser.

– Det här är naturligtvis en risk för att politiken som vi släpper igenom går på tvärs med våra strävanden och på kort sikt riskerar vi att förlora förtroende.

Även den tidigare riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca är kritisk mot partiledningens beslut att inte trycka på röd knapp och därmed fälla regeringen.

Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis.
Rosanna Dinamarca, fd. riksdagsledamot för Vänsterpartiet

”Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag. Chansen till inflytande har gått oss förbi. Vänsterpartiet släpper nu fram en sosseledd högerregering utan att få något för det. Hot om att väcka missförtroendeförklaring som kräver fler riksdagsledamöter än vad Vänsterpartiet har är inget annat än tomma ord. Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis” skriver Rosanna Dinamarca på Facebook.

Även på andra håll runt om i landet går lokala företrädare för Vänsterpartiet till hårt angrepp mot den egna ledningens beslut att avstå från att rösta.

Anledningen är det avtal på 73 punkter som slutits mellan S, MP, C och L. Förutom den praktiska politiken står där bland annat att Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande under den kommande mandatperioden.

Jonas Sjöstedt förklarade under onsdagen ledningens beslut med att det är förenat med ett hot om misstroendeförklaring. Detta ifall förslagen som bland annat innebär förändrade turordningsregler på arbetsmarknaden eller införandet av marknadshyror läggs fram.

Arbetaren har varit i kontakt med flera personer i Vänsterpartiets partistyrelse som säger att de inte vill kommentera läget inför omröstningen senare i dag.