Inrikes #5/2019

Tunga namn lämnar MP i protest

Carl Schlyter väljer att lämna Miljöpartiet efter 25 år. Foto: Bertil Ericson/TT

Det är inte bara inom Vänsterpartiet som missnöjet pyr efter januariavtalet mellan S, MP, C och L. Nu väljer tre MP-veteraner att lämna sitt parti i protest.

Det var tidigt i torsdags morse som den tidigare riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter meddelade att han lämnar Miljöpartiet i protest mot regeringssamarbetet. Anledningen, enligt honom, är den ekonomiska politik som är tänkt att föras de kommande fyra åren.

– Om tanken med uppgörelsen är att man ska stoppa högerextremism, då har man missförstått varför missnöjespartierna kommer. Det är själva missnöjet man måste göra något åt, vi måste minska klyftorna och ge alla en garanterad grundtrygghet, sade Carl Schlyter i en intervju med P1-Morgon.

Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike.
Annika Lillemets, fd. miljöpartist

Som exempel lyfter han fram skattesänkningarna för höginkomsttagare och försämringar i a-kassan, något som fått många att reagera. Senare under torsdagen fick Carl Schlyter medhåll av två andra tidigare tunga namn inom Miljöpartiet. Nämligen Valter Mutt och Annika Lillemets, som nu också väljer att lämna partiet i protest.

– Jag kan inte ställa upp på den inslagna vägen. Det går käpprätt åt helsike, säger Annika Lillemets till Svenska Dagbladet.

Annika Lillemets är en av veteranerna inom Miljöpartiet och har suttit i riksdagen de två senaste mandatperioderna. Hennes analys delas också av Valter Mutt, tidigare utrikespolitisk talesperson för MP.

– Man kan inte kompromissa hur långt som helst. Nu sitter vi inlåsta i en regering som kommer att regera på Annie Lööfs nåd och som kommer att föra en i långa stycken nyliberal ekonomisk politik som går på tvärs emot att både rädda klimatet och att ha ett socialt hållbart samhälle, säger Valter Mutt till SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga