Nazisten Vera Oredsson frias av Svea hovrätt

I samband med Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 2016 fångades Vera Oredsson på bild när hon gjorde en misstänkt Hitlerhälsning. Nu frias hon från åtalet gällande hets mot folkgrupp av Svea hovrätt. Vera Oredsson är en av de mest profilerade medlemmarna i Nordiska Motståndsrörelsen och har varit aktiv nazist i hela sitt liv.

Inrikes
Nordiska motståndsrörelsen med hedersmedlemmen Vera Oredsson på politikerveckan i Almedalen 2017. Oredsson har sedan barnsben varit aktiv nazist.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var i samband med den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsens uppmärksammade demonstration i Borlänge 2016 som den i dag 90-åriga Vera Oredsson fångades på bild när hon gjorde en misstänkt Hitlerhälsning. Hon dömdes senare mot sitt nekade för hets mot folkgrupp av Falu tingsrätt men domen överklagades och i måndags kom Svea hovrätts beslut.

Där fastställs att en ögonblicksbild på Vera Oredsson och den uppsträckta högerhanden inte är bevis nog och att varken fotografen eller något annat vittne på plats uppfattat gesten som en Hitlerhälsning, skriver tidningen Expo.

Vera Oredsson är en av de mest profilerade medlemmarna i Nordiska Motståndsrörelsen och har varit aktiv nazist i hela sitt liv.

Hon föddes i Berlin i slutet av 1920-talet och var innan hon kom till Sverige bland annat medlem i Hitler-Jugend. 1975 utsågs hon till partiledare för Nordiska rikspartiet, NRP.