Om Göteborg och samhällsomvandlingen under andra halvan av 1900-talet till i dag, handlar den nya föreställningen som har urpremiär på Göteborgs Stadsteater. Pjäsen heter Om tyranni och är skapad av regissören Carolina Frände med konstnärligt team och ensemble. [SCEN] Om tyranni Regi: Carolina Frände Urpremiär: 7/12 Göteborgs Stadsteater Föreställningen har hämtat inspiration från en bok […]
Om Göteborg och samhällsomvandlingen under andra halvan av 1900-talet till i dag, handlar den nya föreställningen som har urpremiär på Göteborgs Stadsteater. Pjäsen heter Om tyranni och är skapad av regissören Carolina Frände med konstnärligt team och ensemble.
Regi: Carolina Frände
Urpremiär: 7/12
Göteborgs Stadsteater
Föreställningen har hämtat inspiration från en bok av historikern Timothy Snyder, Om tyranni – tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet.
Snyder skrev boken i samband med det senaste presidentvalet i USA. I tjugo kapitel berättar han om hur man överlever och gör motstånd i tider av totalitarism.
Carolina Frände som tidigare bland annat regisserat Krilon – en föreställning om det möjliga efter Eyvind Johnsons romantrilogi, har förlagt handlingen till Göteborg.
Berättelsen tar sin början i 1960-talets Göteborg och tar upp händelser som påverkat staden och människorna i den. Men det handlar också i hög grad om omvärlden. Samt om vilka val den enskilda gör och vilka konsekvenser det får för eftervärlden.
Arbetet bakom Om tyranni har skett genom en metod som på engelska kallas ”devising”, där ensemblen genom det kollektiva arbetet under repetitionerna låtit föreställningen anta såväl innehåll som budskap.