Inrikes #87/2018

LKAB vill lägga ut 47 tjänster på entreprenad

Med kort varsel. LKAB har sagt att de vill ha in fackets egna förslag på hur frågan ska lösas senast på onsdag nästa vecka. Foto: Thord Nilsson/TT

LKAB vill lägga ut delar av gruvverksamheten i Vitåfors på entreprenad. Nu rasar facket och säger att många anställda är i chock och panik över förslaget, och att LKAB inte har lyssnat på dem som jobbar.

Enligt LKAB har företaget dragits med stora produktionsförluster i Malmbergsgruvan sedan förra året. Därför vill bolaget nu lägga ut delar av verksamheten på entreprenad. Något som i dagsläget berör 47 tjänster där de anställda kan komma att erbjudas nya tjänster som matchar deras kompetens, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

Enhetschef Magnus Arnkvist säger till tidningen Norrländska Socialdemokraten att den föreslagna förändringen behövs för att LKAB ska kunna leva upp till kundernas förväntningar och för att säkra framtiden för gruvan i Malmberget.

Men facket är kritiska till de nya planerna.

– Det här är självklart ingenting som vi ställer oss positiva till. Vi kommer naturligtvis att fortsätta värna våra medlemmar och att allt ska vara kvar i egen regi. Därför motsäger vi oss förslaget fullt ut, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson till Arbetaren.

Han förklarar att facket nu haft flera extrainsatta styrelsemöten för att diskutera hur de ska gå vidare i frågan och säger samtidigt att många anställda är i chock och panik efter LKAB:s uttalande.

Hittills har företaget inte lyssnat alls på de som jobbar på golvet.
Tomas Larsson, ordförande för Gruvfyran

LKAB har sagt att de vill ha in fackets egna förslag på hur frågan ska lösas senast på onsdag nästa vecka. Tomas Larson berättar att de just nu sitter och arbetar fram idéer som kommer att presenteras.

– Hittills har företaget inte lyssnat alls på de som jobbar på golvet, så vi får väl se vad som händer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984