Utrikes #84/2018

Oro för att nationalister ska sänka Parisavtalet

Boskapsskötare i regionen Somali i Etiopien lever på att föda upp djur i en miljö som både är torr och löper risk att drabbas av översvämningar. Deltagarna vid klimatkonferensen i Nairobi i grannlandet Kenya underströk vikten av att få fram inhemska lösningar när det gäller klimatförändringarna. Foto: William Lloyd-George/IPS

Framgångarna för högerpopulistiska och nationalistiska krafter i flera länder riskerar att leda till att Parisavtalet faller samman. Den farhågan lyftes i samband med att afrikanska experter möttes i Nairobi vid en konferens om klimatförändring och utveckling.

Parisavtalet från december 2015 anses, trots att det av många dömts ut som otillräckligt, vara ett betydelsefullt steg i processen att bekämpa klimatförändringarna. Men också för att få fram de investeringar som krävs för att länder ska kunna ställa om och hantera ett förändrat klimat och få tillgång till den finansiering de behöver.

De experter som deltog vid expertmötet i Nairobi menar att kontinentens länder måste tala med gemensam röst – men underströk också att förhandlingarna kring klimatet hotas av förändringar i det politiska landskapet i vissa länder.

– Uppsvinget för inåtblickande nationalistiska högerrörelser och klimatförnekare är en signal om att positionerna hårdnar bland dem som i hög grad är ansvariga för världens klimatproblem, sade Mithika Mwenda, som är ordförande för Pan-African Climate Justice Alliance, vid mötet.

Uppsvinget för inåtblickande nationalistiska högerrörelser och klimatförnekare är en signal om att positionerna hårdnar bland dem som i hög grad är ansvariga för världens klimatproblem.

Mithika Mwenda, ordförande, Pan-African Climate Justice Alliance

Vid det kommande klimattoppmötet i Polen i december ska världens länder förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras. Men en del afrikanska företrädare menar att det finns en risk för att vissa krafter vill sinka processen, eftersom den innebär att rika länder också ska finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer.

Sedan Parisavtalet undertecknades har klimatskeptikern Donald Trump blivit president i USA. Trump har meddelat att USA planerar att dra sig ur Parisavtalet, vilket underminerar överenskommelsens globala prägel och slår mot de deltagande ländernas förtroende för klimatförhandlingarna.

Samtidigt har högerradikala krafter vunnit terräng i flera europeiska länder. Och i söndags valdes högerpopulisten Jair Bolsonaro, av många bedömare kategoriserad som fascist, till president i Brasilien. Bolsonaro har bland annat deklarerat att han vill dra sig ur Parisavtalet och nedrusta miljödepartementet, och har öppnat för intensifierad skövling av Amazonas.

Deltagarna vid klimatkonferensen i Nairobi underströk vikten av att få fram inhemska lösningar och att man talar med en gemensam röst.

I sitt inledningstal sade Kenyas miljöminister Keriako Tobiko att klimatfrågan handlar om liv eller död i många afrikanska länder.

– Vi har alla upplevt de förödande effekter som klimatförändringar haft för våra befolkningars liv och försörjningsmöjligheter, liksom för våra nationers ekonomier. Trots att den afrikanska kontinenten endast står bakom fyra procent av de globala utsläppen av växthusgaser är det den mest utsatta kontinenten, sade han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga