Kultur #82/2018

100-språkspriset 2018 delas med papperslös

Arbetsstipendiet som Historieberättarna bestämt sig för att dela ut ska stötta en ung papperslös person med särkilt kulturintresse, och till exempel gå till material, tryck- och utställningskostnader. Foto: Pontus Lundahl/TT

Föreningen Historieberättarna får de nyinstiftade priset från Reggio Emilia Institutet, 100-språkspriset. De avser att ge halva prissumman till ett arbetsstipendium som ska gå till en papperslös person.

Ideella föreningen Historieberättarna tilldelades det första 100-språkspriset, för sitt värnande om unga nyanländas rätt att uttrycka sig genom olika kulturuttryck. Nu har Historieberättarna meddelat att de kommer låta halva prissumman på 75 000 kronor gå till att ge en ung papperslös person arbetsstipendium. 

– Papperslösa har i dag rätt till vård och skola. Vi anser att även kultur är ett behov som en oavsett bakgrund eller situation ska kunna få möjlighet och tillgång till. Yttrandefriheten gäller även papperslösa, säger Anusha Caroline Andersson, verksamhetsledare för Historieberättarna i ett pressmeddelande.

Hon berättar också att arbetsstipendiet som syftar till att stötta en ung papperslös person med särkilt kulturintresse, ska täcka material, tryck- och utställningskostnader utifrån vad personens själv väljer att arbeta kreativt med. Personen får också tillgång till ett nätverk och om så önskas mentorskap hos föreningens pedagoger.

Bakom 100-språkspriset står Reggio Emilia Institutet med stöd av Loris Malaguzzis insamlingsstiftelse, och tanken är att priset ska gå ”till en inspiratör som genom sin verksamhet, modigt och lyhört lyfter fram barns och ungas rätt att utforska alla sina uttryck”.

Valet av pristagare motiverades av en jury med att ”100-språkspriset 2018 går till Historieberättarna för att de i gemensamma aktiviteter med nyanlända, i Sverige och internationellt, värnar de ungas rätt att gestalta sina identiteter i berättelser genom 100-språkliga uttryck. Berättelser om vår tid som annars inte skulle blivit berättade.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga