Föreningen Historieberättarna får de nyinstiftade priset från Reggio Emilia Institutet, 100-språkspriset. De avser att ge halva prissumman till ett arbetsstipendium som ska gå till en papperslös person.
Ideella föreningen Historieberättarna tilldelades det första 100-språkspriset, för sitt värnande om unga nyanländas rätt att uttrycka sig genom olika kulturuttryck. Nu har Historieberättarna meddelat att de kommer låta halva prissumman på 75 000 kronor gå till att ge en ung papperslös person arbetsstipendium.
– Papperslösa har i dag rätt till vård och skola. Vi anser att även kultur är ett behov som en oavsett bakgrund eller situation ska kunna få möjlighet och tillgång till. Yttrandefriheten gäller även papperslösa, säger Anusha Caroline Andersson, verksamhetsledare för Historieberättarna i ett pressmeddelande.
Hon berättar också att arbetsstipendiet som syftar till att stötta en ung papperslös person med särkilt kulturintresse, ska täcka material, tryck- och utställningskostnader utifrån vad personens själv väljer att arbeta kreativt med. Personen får också tillgång till ett nätverk och om så önskas mentorskap hos föreningens pedagoger.
Bakom 100-språkspriset står Reggio Emilia Institutet med stöd av Loris Malaguzzis insamlingsstiftelse, och tanken är att priset ska gå ”till en inspiratör som genom sin verksamhet, modigt och lyhört lyfter fram barns och ungas rätt att utforska alla sina uttryck”.
Valet av pristagare motiverades av en jury med att ”100-språkspriset 2018 går till Historieberättarna för att de i gemensamma aktiviteter med nyanlända, i Sverige och internationellt, värnar de ungas rätt att gestalta sina identiteter i berättelser genom 100-språkliga uttryck. Berättelser om vår tid som annars inte skulle blivit berättade.”