Lee Miller som krigets fotograf och skribent

Kultur
Frigivna fångar intill en hög ben från brända kroppar i krematoriet i Buchenwalds kramatorium, 1945.
Foto: Lee Miller
[UTSTÄLLNING]  Surrealist Lee Miller
13/10 2018  20/1 2019
Dunkers kulturhus, Helsingborg

Lee Miller (1907-1977) avvek från andra fotografer i sin samtid, då hon inte undvek direkt konfrontation när hon dokumenterade koncentrationslägren i Europa under 1940-talet. Hon reste runt med de amerikanska trupperna och fotograferade. Hon för avsikt att skaka om världen.

Det fotografiska perspektivet är centralt när Dunkers kulturhus under vintern visar en utställning med fotografen, krigskorrespondenten, modellen och gourmetkocken Lee Miller (1907-1977).

Med 102 fotografier samt personliga tillhörigheter; kameror, skrivmaskin och handskrivna brev, ges en fördjupning av Millers arbete som ackrediterad krigsfotograf och korrespondent under andra världskriget. Miller, som varit verksam som fotograf sedan 1920-talet, dokumenterade befrielsen av Paris, den tyska flygraiden över London under Blitzen och koncentrationslägren Buchenwald och Dachau.

Lee Millers arkiv består av över 60 000 bilder, ur vilka utställningens 102 är valda. Arkivet upptäcktes samma år Miller dog av sonen Antony Penrose. Arbetaren har tidigare skrivit om en del av dessa när Millers modefotografier för brittiska Vogue på 1940-talet visades på Kulturhuset i Stockholm.