Utrikes #79/2018

AP-fond investerar i kritiserat kolbolag

Demonstranter bevakas av polisen när de försöker ta sig till Hambachskogen i mitten av september. Nu har en dom kommit som innebär att RWE måste skjuta upp sina planer på att fortsatt utvinning av brunkol. Foto: Jana Bauch/TT

Den uråldriga Hambachskogen i Tyskland har i flera år varit föremål för konflikt mellan miljöaktivister och det tyska brunkolsbolaget RWE. Nu mobiliserar miljörörelsen för fullt för att rädda det som finns kvar av skogen. Men svenska Sjunde AP-fonden fortsätter investera i bolaget.

Tiotusentals miljöaktivister slöt upp i en manifestation mot brunkolsutvinning vid Hambachskogen i Tyskland i helgen. Enligt arrangörernas egna beräkningar var runt 50 000 människor på plats för att protestera mot det tyska energibolaget RWE:s planer på att avverka ytterligare delar av den 12 000 år gamla urskogen.

Under de senaste sex åren har miljöaktivister lyckats stoppa RWE:s framfart genom att bosätta sig i kojor som de byggt i skogens trädkronor. I september kördes de ut av polis och gruvbolaget ställde siktet på att påbörja avverkning.

Men precis innan protestaktionen i helgen kom dock ett domslut som innebär att RWE måste skjuta upp sina planer, rapporterar Deutsche Welle.

Klimatfrågan är ju så pass stor att alla möjliga människor åker dit.
Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sverige

Aktivister fortsätter att mobilisera mot brunkolsutvinningen i Hambach. Den 25 till 29 oktober organiserar nätverket Ende Gelände en massaktion vid gruvan.

En av dem som planerar att åka ner och delta i aktionen är Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sverige, en rörelse som tillsammans med Ende Gelände Sweden, Klimatfronten och Climate Justice Program organiserar det svenska stödet till protesten.

– Jag har hört lite olika siffror om hur många som kommer, men det blir tusentals personer, den saken är klar. Klimatfrågan är ju så pass stor att alla möjliga människor åker dit. I Sverige mobiliserar vi med informationsmöten och aktionsträningar i Lund, Uppsala och Göteborg och vi organiserar även bussresor ner. Det är stor uppslutning från Sverige och Danmark, säger hon.

FAKTA Divesetra
Att divestera är motsatsen till att investera – det handlar oftast om att sälja av aktier, fonder eller andra investeringar som är oetiska eller moraliskt tvivelaktiga.
Källa: Fossil Free Sverige

Varför är Fossil Free Sverige involverade i aktioner i Tyskland?

– Vi är ju engagerade i kampanjen Divestera AP-fonderna. Sjunde AP-fonden investerar i energibolaget RWE. Så för varje timme vi arbetar investerar vi pensionspengar i en av Europas största utsläppare av koldioxid, säger Frida Arevik och fortsätter:

– Men jag vill nämna att man som privatperson själv kan välja att divestera från AP7. Du kan låta ett annat fondbolag förvalta din premiepension istället.

Enligt Johan Florén, presschef på Sjunde AP-fonden, AP7, så är RWE ett bolag som pensionsfonden skulle kunna svartlista.

– Det är helt tänkbart att de skulle hamna där, vi har ju strikta kriterier för vad som är en uteslutningsgrund. Där hamnar de inte i dag så än så länge kommer de vara kvar. Men om det ändras i form av ett domslut eller något i den stilen kan det snabbt förändras, säger han.

Johan Florén berättar att RWE troligtvis kommer granskas av AP7 i en pågående kartläggning av bolag som aktivt lobbar mot klimatlagstiftning.

– RWE är ett typiskt företag som kan hamna i fokus. Kraftbolagen är intressanta eftersom till skillnad från företag som bara utvinner fossila bränslen så har energibolagen en mix av olika råvaror i grunden. Därför har de också goda möjligheter att lämna det fossila för förnybart, det finns mycket mer förändringspotential.

Vi är ju ute efter att de ska ändra sig.
Johan Florén, presschef för AP7, Sjunde AP-fonden

Svartlistning är inte AP7:s förstahandsval när det gäller metoder att påverka olika bolag.

– Det som ligger närmast till hands är att lägga motioner på stämmorna, det kan vara väldigt effektivt. Strålkastarljuset faller på företagens beteenden och vi är ju ute efter att de ska ändra sig. Dessutom får man med sig andra investerare genom att driva en viss värdegrund eller norm, säger Johan Florén.

Frida Arevik.
Frida Arevik. Foto: Privat

Frida Arevik säger att det är oförenligt med Parisavtalet att svenska pensionspengar investeras i ett fossilbolag som RWE.

Hon ser dock en ljuspunkt: i somras lade den svenska regeringen fram ett lagförslag som, om det blir verklighet, förbinder första till fjärde AP-fonden att investera och äga ansvarsfullt. Frida Arevik menar att de kraven fortfarande är underställda kravet på hög avkastning i det nya lagförslaget, men hoppas att det hinner ske en ändring innan lagen blir verklighet i början på nästa år.

– Vi hoppas det stramas åt och att det sker en likställning mellan de olika värdena så att vi kommer se helt fossilfria AP-fonder. Irland har till exempel divesterat hela sin statsbudget, och både staden London och staden New York har dragit sig ur fossila verksamheter. Jag hoppas Sverige visar ledarskap i den här frågan, det skulle göra så otroligt stor skillnad att ta avstånd från fossilt genom AP-fonderna, säger Frida Arevik.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga