Inrikes #79/2018

Ännu en dödsolycka i energibranschen

En man i 25-årsåldern avled på onsdagen efter en elchock vid högspänningsarbete. Det är den tredje energiarbetaren som avlidit på jobbet på två veckor, och två av dessa var anställda av Vattenfall. Mannen var den 34 personen som dog på arbetet i år.

På onsdagsförmiddagen larmades polisen i Kiruna om en inträffad elolycka i Kurravaara. En 25-årig man som arbetade för Vattenfall med högspänning fick ström genom kroppen och skadades så allvarligt att han avled av sina skador. Enligt arbetskamraternas uppgifter i tidningen Arbetet skulle han montera ned en transformator. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Plötsligt såg kollegerna på marken att han hängde i selen, säger Åse Schoultz, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott till Sekotidningen.

Polisen kallar händelsen som arbetsplatsolycka och har inlett en förundersökning mot Vattenfall rubricerad som vållande till annans död.

– Det är helt sjukt, vad är det som händer? Vi inom branschen måste sätta sig ner ihop med kunderna, nätbolagen och se vad vi kan göra tillsammans för att det inte ska hända fler olyckor. Ingen ska någonsin behöva dö eller skada sig på jobbet, säger Robert Lönnqvist, fackligt ombud för Seko till Sekotidningen.

Nu pågår flera utredningar, interna och externa.
Heidi Stenström, Vattenfalls pressekreterare till Sekotidningen

Olyckan är den tredje som drabbat energibranschen inom loppet av ett par veckor. Två av dessa var anställda av Vattenfall.

– Det är djupt tragiskt. Vi vet inte vad som hände, det finns säkerhetsrutiner som teknikerna alltid följer. Nu pågår flera utredningar, interna och externa, säger Heidi Stenström, Vattenfalls pressekreterare till Sekotidningen.

Den 25-åriga mannen var den 34:e att dö på arbetet hittills i år, enligt medieuppgifter och preliminär statisk från Arbetsmiljöverket. Förra året dog totalt 44 personer på jobbet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga