Inrikes #76/2018

Öresundtågspersonal får ersättning vid tågbyte

Domen i AD ger rätt till retroaktiv OB-ersättning för all Sekoansluten personal ombord på Öresundstågen. Foto: Johan Nilsson

Arbetsdomstolen ger facket rätt och nu får alla Seko-anslutna lokförare och tågvärdar på Transdev Öresundståg rätt till retroaktiv ob-ersättning.

Domen som föll i Arbetsdomstolen, AD, förra veckan ger tågvärdar och lokförare vid Transdev Öresundståg rätt till ersättning för obekväm arbetstid även när de haft uppehåll i tjänsten. Ett uppehåll kan till exempel vara under väntan på tågbyten.

Seko som drivit frågan till Arbetsdomstolen menade att allt arbete på obekväm arbetstid ska ge rätt till ob-tillägg, även om de anställda inte tjänstgjort utan i stället väntat under ett tågbyte. Nu ger AD facket rätt.

– För oss är det självklart att den tid som personalen står till arbetsgivarens förfogande är arbetstid och därmed en grund för ob-ersättning, säger Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer till Sekotidningen.

Fallet gällde två tågvärdar som nu beviljats 10 000 kronor var i skadestånd av företaget. Segern i AD innebär också att Transdev ska betala samtliga Sekoanslutna ombord på Öresundstågen retroaktiv ob-ersättning.

Dessutom ska Transdev betala 75 000 kronor i skadestånd till facket för kollektivavtalsbrott.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga