Scen #76/2018

I logementet

Snövit för vuxna av Staffan Valdemar Holm spelas nu på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. De sju manliga skådespelarna är som en fascinerande dekonstruerad individ utan egentlig kontakt eller kontroll över sina sidor, tycker Arbetarens Josephine Askegård. Foto: Sören Vilks

[SCEN] Snövit – för vuxna Regi: Staffan Valdemar Holm Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Snövit var Disneys första tecknade långfilm. Sagan om den av sin avundsjuka styvmoder jagade flickan som flydde ut i skogen och blev glad hemmafru åt sju små gruvarbetare, har blivit en otäck klassiker. Än värre var den när bröderna Grimm nedtecknade den […]

[SCEN] Snövit – för vuxna
Regi: Staffan Valdemar Holm
Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Snövit var Disneys första tecknade långfilm. Sagan om den av sin avundsjuka styvmoder jagade flickan som flydde ut i skogen och blev glad hemmafru åt sju små gruvarbetare, har blivit en otäck klassiker. Än värre var den när bröderna Grimm nedtecknade den efter att ha farit Tyskland runt och samlat in gamla folksagor – då med finalen att den elaka drottningen dansade ihjäl sig i ett par glödande järnskor.

På Stockholms stadsteater läggs ett annat anslag – för säkerhets skull har föreställningen tillägget ”– för vuxna”, eftersom barn lär ha tråkigt. För här är det de sju männen som står i fokus med sitt prat och sin ilska – också Glader och Toker ruttnar på de andra i den unkna mansgrottan i Bente Lykke Møllers militärgråa logement.

Här är det som vanligt den koleriske Kloker som sätter reglerna, irrationella men säkert funktionella för känsloläckande pojkar i 435-årsåldern.

Här är det som vanligt den koleriske Kloker som sätter reglerna, irrationella men säkert funktionella för känsloläckande pojkar i 435-årsåldern. Mer än första halvan av föreställningen får Snövit, som levererats i en plåtlåda, vänta på att komma ut. Nervositeten är stor inför detta störande moment i gänget. Under tiden pågår en underbar dialog som spänner mellan dikt och försiktiga gissningar kring världen där utanför.

När så prinsessan bryter sig ut tar det en stund att samla sig till motstånd mot detta upproriska och hånfulla stycke, men snart är det mesta tillbaka till den bästa av världar.

Snövit för vuxna är faktiskt bland det bästa man kan se på teater just nu. De sju manliga skådespelarna är som en fascinerande dekonstruerad individ utan egentlig kontakt eller kontroll över sina sidor. Galen, trött, sur, tröttsamt förklarande, förkyld, blyg och platt skämtande – allt i en intensitet utan egentlig kontakt med verkligheten. Under vacker sång och dans pågår grävandet i den inre gruvan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga