Inrikes #68/2018

Alternativ för Sveriges demotillstånd rivs upp

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, uppmanar partiets sympatisörer att trotsa demonstrationsförbudet. Foto: Johan Nilsson/TT

Det högerradikala och djupt rasistiska partiet Alternativ för Sverige avbokas från Kungsträdgården i Stockholm på fredag av Stockholms stad, som organisationen hyrt av. Detta sedan en av partiets företrädare blivit anmäld för hets mot folkgrupp.

Alternativ för Sverige, partiet som bildades så sent som i mars tidigare i år, består av utsparkade och avhoppade Sverigedemokrater och bedriver en öppet rasistisk politik. Under sommaren har de varit på valturné runt om i Sverige och avslutningen var planerad att hållas i Kungsträdgården i centrala Stockholm nu på fredag.

Men under måndagseftermiddagen kom beskedet att Stockholms stad rivit upp beslutet att låta Alternativ för Sverige hålla sin aktivitet på platsen.

– Stockholmarna har rätt att känna att vi står på deras sida och en organisation som aktivt hetsar mot Stockholmare är inte välkomna att ta stadens och Stockholmarnas resurser i anspråk, säger det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård i ett pressmeddelande.

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand säger dock i ett uttalande att de kommer att trotsa beslutet och uppmanar sina medlemmar att ändå ta sig till Kungsträdgården för att demonstrera nu på fredag.

En antirasistisk motdemonstration är sedan flera veckor planerad att hållas i anslutning till Kungsträdgården, och även där uppmanar arrangörerna människor att sluta upp för att protestera mot den ”rasistiska och kvinnofientliga 30-talsdyngan”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga