Inrikes #65/2018

Vårdfacket gör anmälan efter kaotisk sommar

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vårdförbundet anmäler nu flera arbetsplatser till Arbetsmiljöverket efter sommarens kaos på många avdelningar runt om i landet. Dessutom kräver man en stor statlig lönesatsning för främst specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Det är tidningen Vårdfokus som den senaste tiden rapporterat om situationen för landets sjuksköterskor under sommarmånaderna. På flera håll i landet beskrivs arbetssituationen som kaotisk och på Karl-Johansgården i Uppsala har bland annat en sjuksköterska vissa dagar haft ensamt ansvar för 98 äldre, något Arbetaren skrivit om tidigare.

På Danderyds akutmottagning norr om Stockholm beskriver de anställda arbetsplatsen som en ”krigszon” med kraftig underbemanning och pressade scheman. Nu har Vårdförbundet anmält arbetsplatserna till Arbetsmiljöverket, skriver Vårdfokus.

Vårdens arbetsgivare tar till desperata åtgärder för att kunna hålla vårdplatser öppna under sommaren.
Sineva Riberio, ordförande för Vårdförbundet

Facket kräver också att politikerna tar ansvar för den kaotiska situationen och inför en statlig lönesatsning för främst specialistsjuksköterskor och barnmorskor för att få fler att utbilda sig och också stanna i yrket.

– Vårdens arbetsgivare tar till desperata åtgärder för att kunna hålla vårdplatser öppna under sommaren och det sker på bekostnad av patientsäkerheten och medarbetarnas hälsa. Det är inte acceptabelt, ingen ska skadas av vård och ingen ska bli sjuk av att vårda, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio, till Vårdfokus.

Facket menar att ett lönelyft är en förutsättning för att vården ska få tillräckligt med personal framöver. Vårdförbundet kräver därför 10 000 kronor mer i lön de kommande fem åren till landets samtliga specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga