Inrikes #65/2018

Sverige säger nej till fartyg med migranter

Människor strandsatta på räddningsfartyget Diciotti ber tillsammans. Bild från onsdagen den 22 augusti. Foto: Orietta Scardino/TT via AP

De migranter som just nu är strandsatta på ett räddningsfartyg i en hamn på Sicilien får inte komma till Sverige. Regeringen har fått frågan och sagt nej. Italien, som inte låter någon ombord kliva i land, hotar med att skicka tillbaka flyktingarna till Libyen.

Varje år flyr tiotusentals människor över Medelhavet i hopp om en bättre framtid i Europa. Båtfärderna, ofta från Libyens kust, är förenade med livsfara och så sent som 2016 drunknade 4913 människor när de försökte ta sig över i dåligt utrustade båtar, många av dessa var barn.

I takt med Europas allt hårdare flyktingpolitik blivit hårdare har bland annat Italien och Malta hindrat många av de båtar som hittats utanför ländernas kuster att gå in i hamn. Den internationella hjälporganisationen Läkare Utan Gränser har bara i sommar blivit liggande med sina räddningsfartyg ute i havet två gånger, trots att de haft hundratals nödställda flyktingar ombord.

När Italien nu vägrar släppa i land de migranter som hittades utanför Siciliens kust har en fråga ställts till bland annat den svenska regeringen om de är beredda att hjälpa till. Beskedet blev då nej, med motiveringen att Sverige redan tagit emot många människor som befinner sig på flykt de senaste åren.

Under onsdagseftermiddagen sade dock källor inom Miljöpartiet till Sveriges Radio att det råder en spricka inom regeringen kring beslutet att inte hjälpa de nödställda migranterna. Miljöpartiet menar att Socialdemokraterna agerat helt på egen hand då de svarade nej på Italiens fråga. Migrationsminister Heléne Fritzon avböjer en intervju om detta.

Vänsterpartiets Jens Holm, som sitter i riksdagens EU-nämnd, säger i ett uttalande till Sveriges Radio att det är förvånande och nedslående att Sverige inte är ett land som bistår de flyktingar som just nu befinner sig på Medelhavet och behöver en fristad.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga