”Man ska inte försöka laga något som fungerar”

På lördag anordnas den stora tvärfackliga manifestationen Strike Back för strejkrätten, på Norra Bantorget i Stockholm. Arbetaren har intervjuat forskaren Christer Thörnqvist som är en av talarna. Han tycker politikerna ska låta bli att lagstifta om en inskränkt strejkrätt, och säger att den svenska arbetsmarknaden fungerar väldigt bra som det är.

Intervjun
Christer Thörnqvist är expert på fackliga konflikter. 
Foto: Edith Beckman

Christer Thörnqvist är docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde och har länge forskat i fackliga konflikter. Arbetaren ställde tre frågor till honom inför lördagens manifestation.

Varför väljer du att vara med och tala?
– För att jag blev tillfrågad, haha. Nej, men jag intresserar mig ju för de här frågorna och tycker inte att politikerna ska lägga sig arbetsmarknadens frågor. Det är parterna som ska sköta det så länge det inte handlar om extrema fall. Rättsfrågor ska lösas i arbetsdomstolen och intressefrågor genom strejk, lockout och andra stridsåtgärder.

”Politikerna måste helt enkelt lära sig att det inte är något fel på reglerna bara för att man inte alltid vinner.”

Vad kommer du att prata om i ditt tal?
– Det blir ju just om det där. Varenda gång något händer som inte passar kan inte en politiker gå in i lagstiftningen och ändra. Jag tycker inte att man ska försöka laga något som redan fungerar. Det råder ingen extrem situation på den svenska arbetsmarknaden, den fungerar tvärtom väldigt bra. Politikerna måste helt enkelt lära sig att det inte är något fel på reglerna bara för att man inte alltid vinner.

Vad hoppas du att manifestationen ska leda till?
– Uppmärksamhet. Styrkeläget efter valet kommer att vara väldigt avgörande för hur propositionerna i den här frågan kommer att se ut. Och uppmärksamheten kan också innebära att det inte går att smyga in några nya lagar bakvägen.

– Det är viktigt att påminna om att det inte råder någon panik på arbetsmarknaden som vissa politiker och den mest militanta falangen inom Svenskt Näringsliv påstår, säger Christer Thörnqvist.