Artikel 1 av 2

Rasistisk våldsvåg skakar Italien efter valet

Under sommaren har flera rasistiska våldsdåd utförts runt om i Italien. Italienska medier har rapporterat om minst 20 attacker med rasistiskt motiv sedan landets nya koalitionsregering, vilken består av högerradikala Lega och den populistiska Femstjärnerörelsen, tillträdde i början av juni.

Utrikes
Den 3 augusti, dagen efter motorcykelattacken i Neapel, kallade den senegalesiska föreningen SENASO, tillsammans med antirasistiska nätverk, till en stor demonstration i staden.
Foto: Julia Lindblom

Det var under torsdagskvällen den 2 augusti som två män öppnade eld från en motorcykel i Neapel, inte långt från centralstationen Garibaldi. 32-åriga Cissé Elhadji Diebel från Senegal skadades i attacken när en kula träffade honom i benet. Tack vare en mobiltelefon i fickan skadades han inte av det andra skottet.

Än så länge har ingen gripits för attacken.

Omar Cisse är musiker och vän till Cissé Elhadji Diebel. Han berättar att han precis hade kommit hem från jobbet då han plötsligt hörde skott nerifrån gatan.

– De kunde lika gärna skjutit mig, om jag följt med ut den kvällen. Cissé och två kompisar stod och pratade om var de skulle äta middag när motorcykeln plötsligt kom farande, säger han och fortsätter:

– Det är uppenbart att det handlar om rasism. Jag känner Cissé, han har aldrig bråkat med någon.

Attacken i Neapel är inte ett enskilt fall, utan bör förstås utifrån en större kontext av rasistiskt våld som under de senaste månaderna eskalerat runtom i landet. Den italienska dagstidningen La Repubblica rapporterar om uppemot 20 attacker med rasistiska motiv bara under sommaren.

Diskuskastaren Daisy Osake utanför sjukhuset i Turin efter att hon blivit utsatt för en attack.
Foto: Alessandro Di Marco//TT

En attack som fått stor uppmärksamhet är den mot Daisy Osakue. Hon tävlar för Italien i diskus i friidrotts-EM, och skadade hornhinnan efter att ha fått ägg kastade mot ansiktet. Andra attacker är mord, skottlossningar och misshandelsfall.

Den 17 juli skadades en ettårig romsk flicka svårt i Rom när en man sköt med luftgevär från en balkong. Händelsen fick många romska organisationer att reagera starkt och skriva ett gemensamt brev till Italiens president Sergio Mattarella.

I början på juni tillträdde Italiens nya koalitionsregering, vilken består av högerradikala Lega och den populistiska Femstjärnerörelsen. Den nya inrikesministern Matteo Salvini har i flera uttalanden avfärdat attackerna som ”nonsens”.

Dagen efter attacken i Neapel, kallade den senegalesiska föreningen SENASO, Senegal Napoli Sociale, tillsammans med antirasistiska nätverk, till en demonstration i staden. Över 500 personer deltog i demonstrationståget som avslutades framför prefekturen på Piazza Plebiscito.

I Neapel tror många att rasismen inte existerar.
Pierre Preira, ordförande för SENASO i Neapel

Pierre Preira är ordförande för den senegalesiska föreningen SENASO i Neapel, som funnits i över 20 år i staden. Han menar att antirasistisk organisering nu blir viktigare än någonsin.

– Det räcker inte med att vi endast kallar till demonstrationer så fort någonting inträffar. Jag tror på utbildning, att värdesätta olikheter och att skapa ett samarbete som involverar många, säger Pierre Preira till Arbetaren.

Pierre Preira.
Foto: Julia Lindblom

Han lyfter som exempel aktionsdagen ”En dag utan oss” som genomfördes år 2010. Det var en dag då tusentals migranter gick samman och protesterade mot institutionell rasism och diskriminering.

– I Neapel tror många att rasismen inte existerar, men vi måste konfrontera oss med att verkligheten ser ut såhär nu. Jag älskar den här staden och hoppas att människor nu samarbetar och bekämpar fördomarna. Om Italien är osäkert, känner också jag mig osäker.

Angela Polverino arbetar till vardags i ett socialt kooperativ för migranter, och är sedan många år aktiv i Neapels antirasistiska nätverk.

– Vad som händer i landet beror delvis på Salvini, men inte bara. Italien är ett land som aldrig gjort upp med sin koloniala historia. Det har aldrig skett en ordentlig offentlig återuppbyggnad efter dessa händelser, säger hon.

Hon menar att inrikesministern Matteo Salvinis politik också fått politisk acceptans tack vare den ekonomiska krisen och ett politiskt vakuum som gett spelrum för rasism och högervindar. Majoriteten i Neapel röstade på Femstjärnerörelsen, men också det partiet har i regeringssamarbetet fullständigt gett efter eller anpassat sig till Salvinis politik, enligt Angela Polverino.

– När jag fick höra om attacken tänkte jag ”inte här också”. Det är sant att Neapel alltid haft karaktären av att vara en solidarisk och välkomnande stad, men det skulle vara ett misstag att tro att den skulle vara ett undantag i den rasistiska diskurs som präglar Italien idag.

Hur utvecklingen kommer att se ut den närmaste framtiden är svårt att säga, men efter attacken har ett nytt lokalt solidaritetsnätverk skapats i Neapel vid namn ”Black sentinels”.

Nätverket, som uppstod genom en Whatsapp-grupp, består av personal på flyktingboenden, migranter och socialarbetare. De hoppas kunna uppmärksamma händelser som inte når media och bekämpa det rasistiska våldet.

Nyligen uppgav Italiens nya familjeminister Lorenzo Fontana från Lega att han vill avskaffa den 25 år gamla Mancino-lagen, vilken syftar till att fördöma rasistiskt våld och diskriminering.

Artikel 2 av 2

Flera fack kräver bättre villkor i Italiens jordbruk

Italiens migrantarbetare inom jordbruket lever farligt – långa, hårda arbetsdagar på fälten med osäkra kontrakt, utan uppehållstillstånd och under ständig risk att utsättas för rasistiskt våld. Förra onsdagen hölls en stor demonstration i staden Foggia i protest mot den italienska jordbruksindustrins inhumana villkor.

Utrikes
Under marschen i Foggia förra onsdagen bar demonstranterna symboliska röda kepsar, eftersom dessa används av arbetare till skydd mot den starka solen på fälten.
Foto: USB

Förra veckan inträffade två allvarliga dödsolyckor på motorvägarna i södra Italien. Tisdagen den 7 augusti omkom tolv personer när ett fordon frontalkrockade på motorvägen med en lastbil utanför staden Foggia i södra Italien.

Tre dagar tidigare skedde en liknande olycka, i vilken fyra personer omkom. De omkomna var alla migrantarbetare och de flesta under 30 år. De unga männen var på väg hem till sina bostäder när olyckan inträffade.

Onsdagen den 8 augusti utlyste facket USB, Unione Sindacale di Base, strejk i Foggia i vilken hundratals migrantarbetare deltog.

En stor demonstration sammankallades också av flera stora fackförbund, däribland CGIL, i protest mot de inhumana och exploaterande arbetsvillkor som råder i den italienska jordbruksindustrin. Busslaster med demonstranter anlände till Foggia från hela Italien. Under marschen bar demonstranterna symboliska röda kepsar, eftersom dessa används av arbetare till skydd mot den starka solen på fälten.

Händelserna har fått stor uppmärksamhet i Italien.

– Det finns mycket av lära av strejken. I dag skriver ni ett nytt blad i historien, sade regionpresidenten i Puglia, Michele Emiliano, i ett tal under demonstrationen.

Premiärministern Giuseppe Conte besökte under onsdagen Foggia för att hålla presskonferens där olyckorna ägt rum. Inrikesministern Matteo Salvini besökte också prefekturen i Foggia.

Salvini, som står för en rasistisk och flyktingfientlig politik, menade att det i Foggia finns en organiserad maffia och sade sig vilja ”rensa upp i de ghetton” där migrantarbetarna bor. Många fruktar nu ökade kontroller i området.

Pierpaolo Leonardi är representant för USB och har följt händelseutvecklingen i Foggia under de senaste åren. Han menar att strejken uppmärksammats över hela landet.

– Det var längesedan en strejk utlystes i Foggia. För en dag lämnades tomaterna kvar på fälten och ingen gick för att samla in dem, säger han och fortsätter:

– En arbetsdag i Foggia kan vara mellan tio och tolv timmar. Dagslönen varierar, men kan landa på 25 euro, för att samla in 250 kilo tomater. De flesta arbetar utan säkra kontrakt och bostäderna är temporära.

Utan säkra kontrakt blir det svårt för många av arbetarna att få uppehållstillstånd i Italien och därmed tillgång till grundläggande sociala rättigheter.

Facket USB har nu begärt ett möte i Foggia den 3 september där Italiens arbetsminister Luigi Di Maio och andra regionalpolitiker kommer att närvara, för att diskutera exploateringen av säsongsarbetare.

Det är så många unga som förlorar sin framtid här.
Fofana, migrantarbetare från Gambia

I Kalabrien, Piemonte, Lazio och flera andra regioner i Italien råder liknande förhållanden i jordbruket.

Arbetaren har tidigare under sommaren skrivit om mordet på den facklige aktivisten Soumaila Sacko, som arbetade som säsongsarbetare i Rosario i Kalabrien. Mordet, som skedde i en övergiven fabriksbyggnad, väckte stor vrede och fick tusentals säsongsarbetare i södra Italien att gå ut i strejk i början av juni.

Fofana är 27 år och kom till Italien från Gambia för elva år sedan. Han har i perioder arbetat som säsongsarbetare i Foggia och beskriver arbetsvillkoren på fälten som katastrofala.

– Vi var tvungna att gå upp redan vid fyratiden på morgonen, ibland till och med klockan tre, eftersom det var så lång resväg till fälten. Jag mådde oerhört dåligt. I Foggia fanns det aldrig tid för ett normalt liv, säger han.

Han berättar att situationen inte förbättras under alla de år han levt i Italien.

– Jag har fortfarande inte fått uppehållstillstånd. Det är så många unga som förlorar sin framtid här. I Italien efterföljs inte mänskliga rättigheter.