Intervjun #62/2018

“LO måste dra sig ur överenskommelsen”

Bandroll på Norra bantorget i Stockholm den första maj 2018. Foto: Valdemar Olsson

I Stockholm den 25 augusti anordnas en demonstration mot en inskränkning av strejkrätten.”Vi är många som står tillsammans emot det här”, säger Marta Aguirre, ordförande i SEKO-klubben på Stockholmspendeln som är en av talarna. Arbetaren har ställt några frågor till henne.

Sista helgen i augusti anordnas en demonstration mot inskränkningar i strejkrätten, och mot överenskommelsen mellan de stora central fackförbunden och arbetsköparna.

Manifestation går under parollen  ”Strike back” och hålls på Norra Bantorget i Stockholm.

Marta Aguirre, ordförande i SEKO-klubben på Stockholmspendeln, är en av talarna och hon kräver att LO-ledningen drar sig ur överenskommelsen.

Marta Aguirre.
Marta Aguirre. Foto: Privat

Varför talar du?

– Det är viktigt att visa att LO-kollektivet till stor del faktiskt är emot överenskommelsen med arbetsgivarna om strejkrätten, och att LO:s ledning gått emot större delar av medlemsbasens åsikt. Det är fel beslut. Det här är att inskränka rättigheter utan att kräva något tillbaka av arbetsgivarna. Man har rakt av gett upp något väsentligt för ingenting, bara en rädsla att det skulle kunna bli ännu sämre, säger Marta Aguirre.

Vad kommer du säga?

–  Vi är många som står tillsammans emot det här. Jag kommer också framföra ett krav till LO:s ledning att de måste dra sig ur överenskommelsen.

Vad tänker du om ditt förbunds ställningstagande?

– Jag tänker att de har fel. Man tar ut ett nederlag i förtid. Öppnar upp en dörr som hittills varit stängd bara för att andra grupperingar säger att det tänker göra saker. Det kommer ju inte stanna där och den här överenskommelsen kommer inte heller att hjälpa.

”Kongressen sade emot förändringar i strejkrätten.”

Ditt förbund står ju bakom överenskommelsen med Svenskt näringsliv, men det hindrar dig inte från att tala.

– Jag ser inga svårigheter med att gå emot förbundet. Det är en del av demokratin att kunna säga saker som går emot beslut som är tagna av en ledning. Kongressen sade emot förändringar i strejkrätten. Mina medlemmar i pendelklubben är emot. Då har vi en rätt att säga det brett och högt, för vi vill att det ska ändras, säger Marta Aguirre.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga