Utrikes #62/2018

Flera fack kräver bättre villkor i Italiens jordbruk

Under marschen i Foggia förra onsdagen bar demonstranterna symboliska röda kepsar, eftersom dessa används av arbetare till skydd mot den starka solen på fälten. Foto: USB

Italiens migrantarbetare inom jordbruket lever farligt – långa, hårda arbetsdagar på fälten med osäkra kontrakt, utan uppehållstillstånd och under ständig risk att utsättas för rasistiskt våld. Förra onsdagen hölls en stor demonstration i staden Foggia i protest mot den italienska jordbruksindustrins inhumana villkor.

Förra veckan inträffade två allvarliga dödsolyckor på motorvägarna i södra Italien. Tisdagen den 7 augusti omkom tolv personer när ett fordon frontalkrockade på motorvägen med en lastbil utanför staden Foggia i södra Italien.

Tre dagar tidigare skedde en liknande olycka, i vilken fyra personer omkom. De omkomna var alla migrantarbetare och de flesta under 30 år. De unga männen var på väg hem till sina bostäder när olyckan inträffade.

Onsdagen den 8 augusti utlyste facket USB, Unione Sindacale di Base, strejk i Foggia i vilken hundratals migrantarbetare deltog.

En stor demonstration sammankallades också av flera stora fackförbund, däribland CGIL, i protest mot de inhumana och exploaterande arbetsvillkor som råder i den italienska jordbruksindustrin. Busslaster med demonstranter anlände till Foggia från hela Italien. Under marschen bar demonstranterna symboliska röda kepsar, eftersom dessa används av arbetare till skydd mot den starka solen på fälten.

Händelserna har fått stor uppmärksamhet i Italien.

– Det finns mycket av lära av strejken. I dag skriver ni ett nytt blad i historien, sade regionpresidenten i Puglia, Michele Emiliano, i ett tal under demonstrationen.

Premiärministern Giuseppe Conte besökte under onsdagen Foggia för att hålla presskonferens där olyckorna ägt rum. Inrikesministern Matteo Salvini besökte också prefekturen i Foggia.

Salvini, som står för en rasistisk och flyktingfientlig politik, menade att det i Foggia finns en organiserad maffia och sade sig vilja ”rensa upp i de ghetton” där migrantarbetarna bor. Många fruktar nu ökade kontroller i området.

Pierpaolo Leonardi är representant för USB och har följt händelseutvecklingen i Foggia under de senaste åren. Han menar att strejken uppmärksammats över hela landet.

– Det var längesedan en strejk utlystes i Foggia. För en dag lämnades tomaterna kvar på fälten och ingen gick för att samla in dem, säger han och fortsätter:

– En arbetsdag i Foggia kan vara mellan tio och tolv timmar. Dagslönen varierar, men kan landa på 25 euro, för att samla in 250 kilo tomater. De flesta arbetar utan säkra kontrakt och bostäderna är temporära.

Utan säkra kontrakt blir det svårt för många av arbetarna att få uppehållstillstånd i Italien och därmed tillgång till grundläggande sociala rättigheter.

Facket USB har nu begärt ett möte i Foggia den 3 september där Italiens arbetsminister Luigi Di Maio och andra regionalpolitiker kommer att närvara, för att diskutera exploateringen av säsongsarbetare.

Det är så många unga som förlorar sin framtid här.
Fofana, migrantarbetare från Gambia

I Kalabrien, Piemonte, Lazio och flera andra regioner i Italien råder liknande förhållanden i jordbruket.

Arbetaren har tidigare under sommaren skrivit om mordet på den facklige aktivisten Soumaila Sacko, som arbetade som säsongsarbetare i Rosario i Kalabrien. Mordet, som skedde i en övergiven fabriksbyggnad, väckte stor vrede och fick tusentals säsongsarbetare i södra Italien att gå ut i strejk i början av juni.

Fofana är 27 år och kom till Italien från Gambia för elva år sedan. Han har i perioder arbetat som säsongsarbetare i Foggia och beskriver arbetsvillkoren på fälten som katastrofala.

– Vi var tvungna att gå upp redan vid fyratiden på morgonen, ibland till och med klockan tre, eftersom det var så lång resväg till fälten. Jag mådde oerhört dåligt. I Foggia fanns det aldrig tid för ett normalt liv, säger han.

Han berättar att situationen inte förbättras under alla de år han levt i Italien.

– Jag har fortfarande inte fått uppehållstillstånd. Det är så många unga som förlorar sin framtid här. I Italien efterföljs inte mänskliga rättigheter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga