Utrikes #44/2018

Protester i Italien efter mord på säsongsarbetare

Aboubakar Soumahoro från facket Unione Sindacale di Base, USB, talar vid en demonstration utanför kommunhuset i San Ferdinando. På plakatet i bakgrunden syns Soumaila Sacko som sköts till döds den 2 juni. Foto: USB

I lördags, den 2 juni, sköts en migrantarbetare från Mali ihjäl i en övergiven fabriksbyggnad i södra Italien. Mordet har väckt stor vrede, och satt ljuset på rasism och exploatering av migrantarbetare. Antirasistiska solidaritetsdemonstrationer har hållits och i måndags strejkade 2 000 säsongsarbetare.

Det var på eftermiddagen lördagen den 2 juni, som en man öppnade eld mot tre migrantarbetare i en övergiven fabrik i San Calogero i Kalabrien i södra Italien. En 29-årig facklig aktivist från Mali, Soumaila Sacko, sköts i huvudet och avled kort därefter på sjukhuset i Reggio Calabria och en av hans kamrater skadades.

Soumaila Sacko befann sig på platsen för att hjälpa sina arbetskamrater att samla material till byggandet av en barack i tältstaden i San Ferdinando inte långt från platsen. En italiensk man i 40-årsåldern som anses ha velat försvara egendom har i dagarna häktats misstänkt för mordet och en utredning har inletts. Den italienska polisen har än så länge inte velat rubricera mordet som ett rasistiskt hatbrott.

Soumaila Sacko var från Mali och hade bott i Italien sedan 2010. Han arbetade som säsongsarbetare och var fackligt aktiv i basfacket Unione Sindacale di Base, USB. Omedelbart på måndagen utlyste USB:s fackföreningar strejk och kallade till presidier runtom i Italien.

I södra Italien deltog mer än 2000 migrantarbetare i strejken. Samtidigt sammankallades antirasistiska solidaritetsdemonstrationer i många städer.

Aboubakar Soumahoro är facklig representant för fackföreningen USB. Han menar att händelsen måste förstås utifrån den generella utsattheten för migrantarbetare i ett samhälle där rasismen ständigt ökar.

– Soumaila var fackligt aktiv och ständigt närvarande på alla våra demonstrationer. Journalister i Italien har pratat om en tjuv utan att känna till Soumailas historia och vårt fackliga arbete som pågått i flera år. Här var det revolter redan 2010, men situationen har inte förbättrats, säger han till Arbetaren.

Här jobbar människor från gryning till kväll för två euro timmen.
Aboubakar Soumahoro, facklig representant för USB

På måndagen var det över 2 000 säsongsarbetare som lät bli att gå till arbetet.

– Strejken har hjälpt oss att uppmärksamma händelsen och att det centrala temat också handlar om exploatering. Här jobbar människor från gryning till kväll för två euro timmen, säger Aboubakar Soumahoro och fortsätter:

– Det politiska klimatet är generellt sett i Italien katastrofalt och det pågår en häxjakt på migranter. Men det pågår också organisering bland säsongsarbetarna mot denna exploatering. Om det hade varit tre vita italienska personer som befunnit sig på platsen, skulle mordet ändå begåtts? Det är uppenbart att vi just nu lever i en rasistisk tid.

Läkare för mänskliga rättigheter, MEDU, är en hjälporganisation verksam i området. I början av maj presenterade de en rapport om de svåra och inhumana livs- och arbetsvillkoren för de migranter som arbetar som fruktplockare och säsongsarbetare på fälten i Gioia Tauro i Kalabrien.

Rapporten kritiserar starkt de exploaterande arbetsvillkoren och de inhumana boendeförhållandena.

Tältstaden i San Ferdinando i Kalabrien i april 2018.
Tältstaden i San Ferdinando i Kalabrien i april 2018. Foto: MEDU

Jennifer Locatelli är koordinator för MEDU och har varit med om att ta fram rapporten. Hon beskriver arbetsvillkoren för migrantarbetarna i San Ferdinando som katastrofala. Det är uppemot 4 000 människor som bor och arbetar i området.

– De flesta arbetar utan kontrakt och det finns ingen garanti för att arbetsrättigheter efterföljs. Dagslönen för fruktplockare i Gioia Tauro kan landa på mellan 20-25 euro, vilket ibland kan innebära 2-3 euro i timmen, eller att man tjänar en halv euro för en låda apelsiner, säger hon till Arbetaren.

Jennifer Locatelli berättar att boendeförhållandena i tältstaden är temporära och utan säkerhet.

– Gastuber används för att värma mat och ofta är det brist på rinnande vatten. Tälten är lättantändliga och i vintras rasade en brand i San Ferdinando. En kvinna omkom och nästan hälften av bostäderna förstördes, vilket innebar att 600 personer blev hemlösa, säger hon.

Den 16 juni kallar USB tillsammans med sociala rörelser till en landsomfattande antirasistisk demonstration i Rom för att uppmärksamma arbetsvillkoren för italienska migrantarbetare. Den 23 juni är också en stor demonstration utlyst i Reggio Calabria.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga