Signerat #54/2018

Varför ingriper inte polisen nu?

Tommy Sundvall. Foto: Snezana Vucetic Bohm

Många gånger har polisen använt sig av metoden att skingra demonstrationer och samlingar, och bussa deltagarna ut ur stan. Tommy Sundvall frågar sig varför inte samma strategi används mot nazisterna som mot socialistiska sammankomster.

Den 28 januari 2006 gick jag på en av mina första antifascistiska demonstrationer. Det var samling på Hötorget och tanken var att gå mot Nationalsocialistisk front, NSF, som sedan slutade sina dagar som Svenskarnas Parti. Enligt planen skulle vi ställa sig i vägen och hindra dem från att marschera i Stockholms innerstad. Vi kom inte en enda meter.

Det var tre gånger så många poliser på plats. Direkt efter demonstrationens första och enda tal ställde de sig runt oss och började slå med batonger och gripa människor som kördes runt till olika otillgängliga platser i Stockholm där de släpptes av. Jag lyckades backa undan och ta mig ner på Sergelgatan. Polisen hade hindrat oss från att utöva vår lagliga rätt att demonstrera och nazisterna forslades ner i tunnelbanan. Det hela var över på två timmar.

NMR:s närvaro i Almedalen i år har väckt diskussionen om ett lagstadgat förbud mot nazistiska organisationer. Det är för jobbigt för liberaler att ha nazister i publiken som skanderar skällsord som ”folkförrädare” och som gör besökarna rädda om kvällarna.

Man kan säga att Almedalen, för dessa liberaler, blivit en inblick i den verklighet som gäller för många utsatta grupper, antifascister och antirasister. Ryggmärgsreflexen blir ett lagstadgat förbud mot NMR. Polisen själva säger att de inte har resurser att hantera den ökade nazistiska närvaron.

Ursäkta, men vilket kvalificerat ljug.

Resurser för att stoppa antifascistiska, fackliga och socialistiska organisationer finns.

Det har aldrig varit ett problem för polisen att stoppa och upplösa antifascistiska demonstrationer även om det krävts att man dragit om all trafik i Stockholms innerstad, stängt ned hela förortscentrum, beställt in SL-bussar för att frakta bort aktivister eller tagit in kravallpolis från hela landet. Det har aldrig heller varit ett problem att stoppa gatufester eller demonstrationer utan tillstånd, och det har alltid gått att hitta stöd i lagen.

Malmö LS av SAC hade en uppmärksammad blockad i Malmö vid Fosie stadsdelsförvaltning som polisen löste upp med pepparspray, hundar och batonger. Samma gjorde man även i Stockholm utanför Berns under blockaden där, vecka ut och vecka in. Resurser för att stoppa antifascistiska, fackliga och socialistiska organisationer finns. Men samma resurser verkar vara som bortblåsta när NMR driver runt i Visby och hotar och skrämmer människor.

Förbudsiver är traditionellt en liberal lösning, de anser att lagstiftning är en säkrare och smidigare lösning än att bygga sociala rörelser och ta saken i egna händer. Därför är det viktigt att vi säger ifrån när samma förslag på lösning kommer från vänsterhåll. I dessa tider skrivs och diskuteras det om ”våldsbejakande extremism” då man klumpar ihop nazister, islamister och antifascister. Historielöst, fegt och i längden väldigt farligt.

Den nationella samordnaren har fått resurser och fler och fler kommuner tar fram handlingsplaner för att hantera våldsbejakande extremism. Det är det liberala samhällets lösning på problemet med nazismen: lägg ihop det med allt som utmanar den liberala samhällsbilden och hantera allt på samma sätt.

Att ropa på hjälp från staten för att hantera nazister genom förbud skulle knappast tas emot villkorslöst. Nej, ett sådant förslag skulle gå igenom en rad instanser och förslaget som sedan klubbas igenom kommer säga att ”all våldsbejakande extremism ska förbjudas i svensk lag”. Allt annat vore otroligt naivt att föreställa sig.

Man har förbjudit NMR från att demonstrera och deras rätt att organisera, men i samma veva har man även löst upp alla vänsterorganisationer till vänster om SSU. Organisationer som har en radikal agenda och en vision om ett annat samhälle, men som organiserar studiecirklar och torgmöten, skulle klumpas ihop med mördare och kriminella NMR:are och behandlas som samma skrot och korn.

Förra hösten stoppade polisen NMR från att demonstrera i Göteborg. De hann gå en kort bit innan det tog tvärstopp och demonstrationen hölls kvar och löstes upp av polisen. Där fanns det resurser att hantera och stoppa NMR, med rådande lagstiftning. Så resurserna att stoppa nazister finns.

Det är bara att beställa in några bussar, tvinga in nazisterna i bussen, gripa de som begår brott på plats (våld mot tjänsteman som används ganska lättvindigt av polisen redan som det är) och sedan bussa iväg dem ut ur stan och släppa av dem i något grustag.

Det har fungerat sedan urminnes tider för att upplösa antifascistiska demonstrationer och få bort ”orosmoment” ur city eller raka vägen till arresten. Varför inte använda samma strategi på nazisterna?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga