Polis får inte engagera sig ideellt för kvinnofrid

Arbetsdomstolen, AD, har slagit fast att en polis inte får hjälpa utsatta kvinnor på sin fritid.  Polismyndigheten har hävdat att bisysslan inte var förenlig med polisens arbete, och får därmed rätt.

Inrikes
Engagemanget i föreningen Hand i hand för kvinnofrid är en otillåten bisyssla för polisen Jenny Eriksson, slår AD fast i en ny dom. Bild från en demonstration arrangerad av Stjärnjouren och Föreningen Storasyster.
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Domen gäller polisen Jenny Eriksson som på sin fritid är ordförande i en ideell förening som stöttar våldsutsatta kvinnor. Polismyndigheten har hävdat att det är en otillåten bisyssla.

Myndigheten hänvisar till att förtroendet för myndighetsutövningen kan skadas, rapporterar Polistidningen.

Det är Polisförbundet som invänt och tagit ärendet till AD.

Två av domstolens ledamöter hade en skiljaktig mening och menade att risken för förtroendeskada är så liten att bisysslan borde tillåtas, skriver Polistidningen.

I september 2016 startade Jenny Eriksson i Umeå den ideella föreningen Hand i hand för kvinnofrid. Efter domen säger hon till SVT Nyheter:  ”Jag kommer inte att ge upp min förening. Så är det och det har jag sagt hela tiden. Det står jag fast vid.”

Jenny Eriksson säger vidare att hon som en följd av domen kommer att sluta som polis.