Inrikes #51/2018

Nazistiskt våld men också motstånd i Visby

Mångfaldsparaden under Almedalsveckan i Visby. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En man från Nordiska Motståndsrörelsen greps under onsdagskvällen misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv i samband med Almedalsveckan. Andra på plats i Visby vittnar om en otrygg stämning, sedan de utsatts för hot från nazisterna. Samtidigt protesterade olika organisationer mot situationen, och rekordmånga deltog i Mångfaldsparaden på torsdagen i Visby.

Enligt polisen på Gotland har det upprättats en anmälan om misshandel och hatbrott sedan en man, som enligt vittnen tillhör en grupp ur den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, attackerat en grupp kvinnor som bar på en regnbågsflagga. Kvinnorna ska enligt Dagens Nyheter chockats av attacken.

Vid den andra attacken knuffades en 51-årig kvinna bakifrån så att hon slog huvudet i marken. Civilklädd polis kunde gripa den aggressiva nazisten på plats. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter ska omkring 30 nazister klädda i Nordiska Motståndsrörelsens kläder varit på plats och många besökare vittnar nu om en otrygg stämning på gatorna i Visby.

Bland annat hotades ordföranden i Riksorganisationen Unga med Synnedsättning, Linus Forsberg, då han precis lämnat ett mingel hos Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU.

– Jag var på väg därifrån för att lyssna på Annie Lööfs partiledartal och gick själv nedför gatan med käppen. Plötsligt smyger någon fram tätt intill mig och säger lågmält ”Passa på att gå runt medan du kan, när NMR tar över kommer du inte kunna det”, säger Linus Forsberg till Arbetaren.

Han beskriver händelsen som chockartad och att han så fort som möjligt försökte ta sig från platsen.

– Men det var väl egentligen först en stund senare som jag verkligen kunde ta in vad det egentligen var som hände. Det märks på stämningen i Almedalen att nazisterna är här. Det är en blandning av otrygghet och frustration över att det inte görs något åt det.

Lite senare samma kväll dök aktivisterna ur NMR upp och försökte störa centerledaren Annie Lööfs tal med slagord som ”folkförrädare”. De buades dock ut av publiken och omringades av en grupp från föreningen Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

Polisen på Gotland har fått hård kritik sedan de gett NMR tillstånd att hålla bokbord och tal alldeles intill RFSL:s tillfälliga lokaler på Södertorg i centrala Visby. Ett beslut som bland annat lett till att RFSL Ungdom ställer in samtliga aktiviteter under veckan då de inte kan garantera sina medlemmars trygghet.

Hat, hot och våld mot HBTQ-personer, personer med funktionsnedsättning och politiska motståndare hör till vardagen i NMR:s aktiviteter. Inför Almedalsveckan har nazistorganisationen uppmanat både medlemmar och sympatisörer att störa andra politiska organisationers möten.

Under torsdagen uppstod det också tumult utanför  Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält när nazisterna försökte veckla ut en av sina banderoller. En kvinna från förbundet ska då, enligt flera medier, ha blivit knuffad till marken av en aktivist från NMR.

– De drog upp en banderoll som jag tog tag i eftersom de skulle täcka över vår flagga och sa att de inte fick vara här, och då blev jag knuffad till marken, säger Christina Toledano Åsbrink till Aftonbladet.

Hon berättar sedan hur flera personer ska ha gett sig på henne när hon låg på marken. Trots tumultet och den höga polisnärvaron i Almedalen hade ingen gripits under torsdagseftermiddagen.

Nazisterna har också sökt upp tidningen Syres antirasistiska mingel under onsdagskvällen där många av deltagarna säger att de känt sig hotade.

Olika manifestationer har också hållits för att stödja RFSU Ungdom. Sveriges Radio P4 Gotland rapporterade att den årliga Mångfaldsparaden som arrangerades under torsdagen hade uppåt 4 000 deltagare, vilket är rekord.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga