Utrikes #49/2018

USA: Vänsterskräll i primärval i New York

Alexandria Ocasio-Cortez förespråkar bland annat fri sjukvård och ett upphävande av den kraftigt åtstramade invandringspolitiken. Foto: Mark Lennihan

Ett vänsteruppror kan vara på gång inom Demokraterna i USA. Den 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez besegrade i tisdags partiveteranen Joseph Crowley i primärvalet i New York. Därmed har hon möjlighet att ta en plats i den amerikanska kongressen.

Den tidigare servitrisen Alexandria Ocasio-Cortez från stadsdelen Bronx tillhör Democratic Socialists of America, en organisation som bland annat jobbar för att driva det demokratiska partiet vänsterut.

– Det här var verkligen en jätteöverraskning, något som har tagit alla på sängen. Det visar att det finns nya krafter inom det demokratiska partiet med helt andra bakgrunder än de mer etablerade politikerna. Alexandria Ocasio-Cortez är ett exempel på en ung och progressiv vänsterkandidat som har väckt engagemang hos en stor del människor, säger Elizabeth Walentin, PR-konsult med ett förflutet inom flera av Demokraternas valkampanjer.

Vad kan valet av Alexandria Ocasio-Cortez få för effekter på Demokraterna?

– De tar absolut resultatet på allvar och det märks att folk inom den amerikanska vänstern är glada. Jag tror att vi kan se det som ett tecken, folk vill ha nya kandidater med andra bakgrunder än tidigare. Dessutom är det här unikt, aldrig tidigare har en så ung kvinna varit så nära att ta sig in i kongressen, säger Elizabeth Walentin.

Under primärvalskampanjen gick Alexandria Ocasio-Cortez flera gånger till hård attack mot den nuvarande amerikanska politiken under president Donald Trump. Hon förespråkar bland annat fri sjukvård och ett upphävande av den kraftigt åtstramade invandringspolitiken.

Inför presidentvalet 2016 arbetade Alexandria Ocasio-Cortez  för Bernie Sanders kampanj. Många inom den amerikanska vänstern stödjer henne och hoppas att resultatet i primärvalet är en början på en vänstervåg inom Demokraterna i spåren av Trump.

– Vi vann därför att vi organiserade. Vi knackade på dörrar som det aldrig tidigare knackats på och lyssnade på människor i områden som brukar ignoreras. Nu måste vi fortsätta att nå ut till de här människorna. Till de unga, de som inte brukar ha för vana att gå och rösta, människor med engelska som andraspråk och till resten av arbetarklassen, sade Alexandria Ocasio-Cortez i en intervju med tv-kanalen CNN.

Joseph Crowley, som alltså besegrades med stor marginal, har suttit i representanthuset i 19 år – men efter det överraskande primärvalet ger han nu sitt fulla stöd till Ocasio-Cortez.

”Trumpadministrationen är ett hot mot allt som vi står för här i Queens och Bronx, och om vi inte vinner tillbaka representanthuset i november kommer vi att förlora den nation vi älskar”, skrev Crowley på Twitter under onsdagen.

Mycket tyder på att Alexandria Ocasio-Cortez kommer att ta en plats i den amerikanska kongressen. Ett val som avgörs i början av november och som kan leda till att Republikanerna tappar makten i de båda kamrarna, senaten och representanthuset.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga