Inrikes #40/2018

Åtal efter dödsolycka i schakt i Hedemora

Arbetsmiljöverket anmäler nu schaktolyckan i Hedemora där en anläggningsarbetare omkom tidigare i år. Utredningen kring olyckan visar på allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen.

Arbetaren har tidigare rapporterat om olyckan i Hedemora där en 43-årig man omkom efter att en schaktvägg släppt. Händelsen inträffade i februari i år och Arbetsmiljöverket har sedan dess utrett vad som hände.

I utredningen framkommer så allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen att Arbetsmiljöverket nu vill att en åklagare prövar ärendet för att se om någon kan ställas till svars, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

– Vi har funnit så allvarliga brister att vi anser att det är ett brott mot arbetsmiljölagstiftningen, därför har vi gjort en åtalsanmälan, säger Conny Elestrand som är jurist på Arbetsmiljöverket till Byggnadsarbetaren.

På grund av förundersökningssekretess vill Arbetsmiljöverket inte gå in på detaljerna i utredningen men de hoppas att materialet kommer att leda till åtal.

Den 43-årige mannen arbetade för företaget Grytnäs Gräv och efter olyckan framkom det att ingen schaktkassett, som ska användas för att skydda mot ras, användes vid tillfället.

Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan går under brottsmisstankarna arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga